Halaman

Cari Blog Ini

Khamis, 14 Mac 2013

Gambar Hari Ini -- Bunga Harum Sundal Malam

Bunga Harum Sundal Malam

Nama bunga ini kurang enak tapi harumnya memang semerbak, tapi hanya di waktu malam sahaja.  Pokok junga ini ditanam menggunakan bebawang.  Biasanya pokok berbunga selepas 12 hingga 16 minggu disemai.  Kalau mahu, saya masih ada 10 set bebawang sedia untuk dijual.  1 set harganya RM10.  Tambah RM10 untuk setiap pesanan untuk poslaju.

11 ulasan:

 1. pokok harum sundal malam tanamsendiri.com saya dah selamat besar.. cantik dah tapi bunganyer tak kuar2 lagi .. pemalu sangat agaknyer

  BalasPadam
  Balasan
  1. Bila bebawangnya sebesar bawang besar, ia akan mula berbunga. lavenderbovella kena asingkan bebawang baru yang tumbuh dari bebawang induk.

   Padam
 2. Saya nak satu set bunga ni dan 5 benih lain. Pesanan telah saya emel 2 hari lepas.

  BalasPadam
 3. masih adakah benih ni tuan,kalau ada saya mahu 2 set.t.kasih.

  BalasPadam
 4. bagaimana sebenarnya nak pastikan pokok ini subur dan mampu berbunga? dah lama tanam tapi belum nampak tanda nak berbunga

  BalasPadam
  Balasan
  1. Pokok berbunga bila ia masuk mode membiak secara seks. Kalau keadaan selesa, ia membiak secara aseks iaitu dengan tumbuh bebawang baru. Buang cambahan bebawang baru dan letak pokok tempat panas. Biarkan kurang air dalam 3 hari. Letak baja bunga. Bila pokok dapat kesan keadaan dah tidak selesa ia akan masuk mode membiak secara seks ia akan mula hasilkan bunga.

   Padam
 5. Saya nk beli benih harum sundal malam ni...ada lagi tak benih dia...?

  BalasPadam
 6. Saya nk beli benih harum sundal malam ni...ada lagi tak benih dia...?

  BalasPadam