Halaman

Cari Blog Ini

Sabtu, 9 Februari 2013

Request Dari Rakan Tanamsendiri

Saya ada terima permintaan dari rakan tanamsendiri supaya letakkan posting tentang benih OP dan hibrida, cara benih tersebut dibuat, sedikit tentang genetik (perwarisan) dan kaedah mengawet supaya benih tahan lama.

Dari pengalaman saya yang mempunyai first degree dalam biology, panjang ceritanya tu.  InsyaAllah selepas siap menulis untuk buku akademik (yang sekarang tengah struggling) saya akan tunaikan.  Buku akademik tersebut due pertengahan Mac.  Mungkin selepas itu saya boleh cuba-cuba tunaikan.  Untuk semantara waktu saya cuba posting sikit-sikit secara ringkas, secara overview sahaja, sebab kalau ikutkan skop permintaan, luas tu.


8 ulasan:

 1. Nampaknya tuan kena menulis buku secara blog ni... hehehe

  BalasPadam
 2. Bagus juga tuan dapat kongsikan bersama. Teringin juga tahu cara hands-on biakbaka. Selama ini saya belajar teori sahaja.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kaedah yang saya belajar ni dah 30 tahun ke belakang. Zaman saya belajar, genetik pun masih tahap Mendel. DNA pun setakat gabungan A-T, C-G. Untuk aras orang sekarang, saya ni di zaman batu. Saya harap nanti 依之汉 dapat tegur-tegur dan tokok tambah supaya menjadi releven.

   Padam
  2. Insya-Allah. Saya belajar untuk skala genetik breeder. Tuan pula untuk penggemar tanam sendiri. Rasanya lebih praktikal apa yang tuan kongsikan nanti.

   Padam
 3. Balasan
  1. Belum ada. Saya ada pesan dari pembekal. Semua memberi jawapan yang negatif tanda tak setuju tanam. Kata mereka, ambil masa yang lama untuk menjadi lobak. Saya akan cuba lagi.

   Padam