Halaman

Cari Blog Ini

Sabtu, 16 Februari 2013

Menuai Bahagian 5 daripada 20

Banyak antara tanaman yang boleh dituai dengan kaedah kerat dan tumbuh lagi.  Saya selalu buat begini apabila tuai daun pokok kailan, salad, bayam malabar, sayur putih dan kobis.  Kaedah tuaian begini menyebabkan tanaman serta patch sayur kelihatan tak terjejas dan sentiasa nampak cantik.  Kalau isi rumah tak ramai, anda mungkin perlukan dua atau tiga helai daun sahaja, tak perlu tuai seluruh pokok. 
Ada yang suka tuai daun yang paling besar, iaitu tangkai paling bawah.  Saya tak gemar buat begitu kerana daun paling bawah lazimnya dah berserat dan pahit.  Saya lebih gemar tuai tangkai tengah yang masih muda dan rangup.
Lagipun daun paling bawah paling luas permukaannya.  Aktiviti fotosintesis paling banyak berlaku dalam daun tersebut.  Kalau dibiarkan ia mampu menghasilkan banyak makanan kepada pokok tersebut.
Kadang-kadang bila tuai salad atau kailan, saya tak setakat tuai daun.  Saya kerat seluruh batang muda, iaitu bahagian pucuk.  Dengan cara begini tunas baru akan tumbuh pada sisi batang utama dan mnghasilkan set daun baru yang rangup.
Cara begini amat elok untuk panjangkan jang masa menuai.  Apabila mutu tuaian dan makin menurun barulah saya tuai seluruh pokok dan ganti dengan semaian yang baru.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan