Halaman

Cari Blog Ini

Rabu, 13 Februari 2013

Menuai Bahagian 2 daripada 20

Dari awal lagi saya selalu nyatakan, simpan jurnal/rekod.  Ini termasu, bila semai, kaedah yang digunakan, pembajaan, samada dapat tuaian yang baik atau kurang.  Mungkin jika guna kaedahyang lain, jumlah tuaian juga berbeza.  Mungkin rasa makanan juga berbeza.  Kalau guna tanah yang berbeza, adakah rasa makanan yang dihasilkan berbeza?  Maklumat sebegini penting untuk membantu kita mendapat tuaian yang terbaik.  Ia membantu kita membuat perancangan yang elok.  Ia membantu kita menilai kaedah yang kita gunakan, menilai mutu benih yang digunakan, serta faktor yang lain.

6 ulasan:

 1. adik yang keje di Cameron Highlands pun suruh buat notebook tapi malas punya pasal. lepas ni, kena beringat nak buat logbook.

  BalasPadam
 2. Catatan dan jurnal, wajib kalau nak dapatkan tanaman terbaik di masa yang akan datang.

  BalasPadam
 3. ya, belajar dr kesilapan. Cthnya dah dua kali tanam carrot x menjadi..mesti ada silap dimana2..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Carrot (lobak merah) ambil masa yang lama untuk membesar. Banyak makhluk perosak pula tu. Jumlah baja juga kritikal. Kalau terlebih baja, lobak bercabang. Ramai rakan-rakan tanam carrot menjadi. Saya amat kagum dengan kejayaan mereka. Saya sendiri, hmmmm belum punya tahap kesabaran untuk kendali lobak merah. Lobak putih masih kira ok.

   Padam
 4. saya pun ada buat catatan,selesai je berkebun,basuh tngan ambik buku..catat kerja2 td...cuaca pun sya catat jgk..hehehe...memang mudah nk buat rujukan..

  BalasPadam