Sabtu, 16 Februari 2013

Keratan Sweet Basil, Basella alba

Ada rakan yang tanya, ada benih baru tak?

Sebenarnya ada, masih dalam tin.  Saya belum buka.  Bukan tak mahu buka, tapi saya rasa masa belum kena lagi.  Saya akan jual benih-benih tersebut awal bulan mac.  Buat masa ini saya akan tumpukan pada benih yang sedia ada.

Ya, pek set eksotik kailan masih ada.  Apa beza kailan ni dengan benih kailan yang dijual secara berasingan.  Sebenarnya kailan yang dijual berasingan pun dah sangat istimewa.  Yang saya tambah ialah kailan hong kong dan kailan jepun.  Dua-dua jenis saya amat treasure sebab dah dua tahun saya cuba dapatkan benihnya, baru kini saya dapat.  Ya, saya tak jual benih tersebut secara berasingan.  Kalau nak, kena beli set kailan.

Bagaimana pula dengan Set Labu.  Apa keistimewaannya.  Banyak sebab benih yang ditawarkan adalah benih yang sukar diperoleh.  Kalau ruang tiada pun rakan-rakan boleh simpan dulu dan bawa pulang ke kampung, atau semai sedikit-sedikit.  Ada yang mesej, rasa mahal sebab kena belanja hingga RM30.  Betul tu, kena belanja banyak sedikit.  Tapi dapat banyak jenis.  Memang tak dapat di tempat lain dengan harga itu.

Tentang set basil, dah habis. Mungkin 2 minggu lagi boleh tawarkan lagi.  Ini kerana sebahagian daripada benih dalam set tersebut telah habis.

Ada juga rakan yang mohon saya jual keratan atau bebawang.  Katanya keratan  lebih cepat besar. Betul, saya setuju.  Tapi untuk jual keratan atau bebawang, saya mesti ada induknya dulu.  Oh ya, keratan rosemary dah habis.

Saya nak jual keratan, nak kena pastikan keratan menjadi kalau disemai.  Buat masa ini saya hanya jual keratan mulberi.  Bila fikir-fikir betul juga.  Saya tanya rakan tersebut, kenapa dak beli dipasar aja, kemudian semai keratan.  Jawab rakan tersebut, keratan dari sayur pasar ada residue racun.  Dia mahu yang pasti tiada racun, yang organik.

Bila fikir-fikir betul juga.  Jadi hari ni saya sediakan beberapa keratan seperti berikut.

1) keratan sweet basil (5 keratan/satu set) dengan harga RM10.  Jumlah yang ada 10 set.
2) keratan Basella alba (remayung hijau) (10 keratan/satu set) dengan harga RM10.  Jumlah yang ada 10 set.
3) keratan Basella rubra (remayung merah) (10 keratan/satu set) dengan harga RM10.  Jumlah yang ada 10 set.
4) bebawang harum sundal malam (5 bebawang/satu set) dengan harga RM10.  Jumlah yang ada, 5 set.
5) keratan Moringa oleifera (3 keratan/satu set) dengan harga RM10.

Setiap pesanan keratan perlu tambah RM10 untuk kendalian poslaju.
  




6 ulasan:

  1. salam en.is saya nk bebawang sundal malam

    BalasPadam
  2. en is, simpankan sy bebawang sundal malam...

    BalasPadam
  3. en is dah post blom yg sy punya? kalau blom, en is post skali nanti sy buat bayaran..

    BalasPadam
  4. En Iskandar, saya nak bebawang harum sundal malam, keratan remayung merah dan set labu. nanti saya inform dalam email ye.

    BalasPadam