Selasa, 12 Februari 2013

Gambar Hari Ini -- Semaian Keratan Rosemary

Semaian rosemary
Semaian rosemary lebih mudah dan cepat jika dari keratan.  Batch ini disediakan untuk beberapa orang rakan yang memesan keratan.  Ia akan dikirim bila akar dah establish.

40 ulasan:

  1. Saya nak juga bole, kalau ada extra..
    Saya punya induk dah nak mati. Sempat semai 2 tapi satu tak jadi, satu lagi tu masih dlm perhatian...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti saya tambah lagi. Memang kadar yang menjadi amat rendah. Kalau buat keratan, jangan buat 2, kerana kemungkinan untuk menjadi amat tipis. Untuk setiap pokok yang saya inginkan, saya buat 20.

      Padam
  2. Sya punya rosemary asyik mati jer... Blh en is bg tips penjagaan die x? Dh nk smpi breaking point dh emosi ni... Huhuh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pokok beli dah besar? Kalau beli pokok besar, lepas alih siram 3 hari sekali aja. Kalau siram banyak, daun jadi hitam, pokok akan mati.

      Padam
    2. Pokok beli dh besar... Dh 2 kali beli...masa beli cantik ja.. Dh bawak balik ke rumah, 2 minggu lepas tu terus hitam layu n mati....

      Padam
    3. Dari pengalaman saya, bila hitam dah tak boleh diselamatkan lagi. Cuba letak dulu (dalam pasu) ke lokasi yang nak ditanam dalam 2 hari. Kemudian alih. Ketika alih pastikan akar tak cedera. Dari bacaan saya, rosemary kalau akar cedera ketika mengalih, pokok akan mati.
      Saya tiada masalah dengan pokok yang dialih. Masalah yang ketara, keratan banyak mati. Bila buat rujukan, satu dari puncanya, tanah yang saya guna terlalu lembap, dan penyakit yang sedia ada dalam tanah.

      Padam
    4. Tq en is.. Skg sya cuba potong pokok yg masih hidup, kerat dlm 1 inci, celup dlm pengalak akar n cucuk dlm tanah. Betul ker cara ni en is?.. Skg tawakal jer lah.. Kalau pokok induk mati harap2 keratan tu ada yg hidup.

      Padam
  3. Saya pun sama mcm fairus da byk kali cuba.. Pokok yg saya beli tu pun besar dan memang dibiar je dalam pasu. Siram pun jarang jarang. Tapi dia jadi kering lama lama tinggal dua 4 pelepah. Tu yang sempat buat dia semaian je en Is.
    Tanah apa yg sesuai utk rosemary. Tanah hitam yg beli kat nurseri tu ok ke, iaitu tanah yg bercampur sabut.. Atau perlu ditambah tanah yg berwarna merah tulebih byk kepada tanah hitam tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya guna tanah organik semasa semai. Tempat kekal saya guna tanag liat + pasir, dan untuk baja saya guna soil conditioner yang terdiri dari serbuk bahan organik.

      Ada yang syorkan guna pasir dan bahan organik.

      Padam
  4. kalau saya pesan boleh? sebab di tempat saya susah untuk mencari fresh rosemary dlm packet dijual di supermarket.. pernah cuba, tapi jadi hitam sebab mungkin terlalu disiram... lepas tu jarang dijual mungkin kurang sambutan pembeli agaknya.... jadi ada peluang saya mahu beli keratan terus...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ok boleh. Saya simpan 1 set untuk Helda, 1 set untuk Dr H, 1 set untuk Natch Amethyst. Baki 2 set lagi.

      Padam
    2. En Is jangan lupa saya satu set.

      Padam
    3. Hampir lupa, he he.

      Saya simpan 1 set untuk Kak Nor,1 set untuk Helda, 1 set untuk Dr H, 1 set untuk Natch Amethyst. Baki 1 set lagi.

      Padam
    4. 1 set untuk saudara Mohd Azahar. Tinggal 1 set aja lagi.

      Padam
  5. terima kasih.. satu set berapa ya? mahu awal bank in dulu takut lupa..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Satu set harganya RM10. Untuk setiap pesanan tambah RM10 untuk kendalian poslaju.

      Padam
  6. ok, nanti saya email bila sudah bank in..

    BalasPadam
  7. Masih ada lagikah? Bolehkah diberi pada saya kalau ada lebihan? Hmm... benih yang lepas belum saya terima. Raya cina, mungkin pak posto teramat sibuk.

    BalasPadam
  8. Yayn...finally! Don't forget abt me! I will email u all the orde I want to compile!

    BalasPadam
  9. Ok, saya nak ya satu set. Saya bayar selepas menyekodeng benih lain :-)

    BalasPadam
  10. Patut la rosemary saya tak naik2. Lebih air rupanya

    BalasPadam
  11. Boleh tahu kekerapan siraman utk rosemary ne?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya siram 3 hari sekali. Itu yang dalam bekas. Yang atas tanah, saya tak siram, keculai kalau daun nampak kekeringan. Itu pun kalau lama tak hujan.

      Padam
  12. en.is boleh tk postkan cara2x menanam rosemary?

    BalasPadam
  13. Saya akan postkan cara tanam menggunakan keratan batang.

    BalasPadam
  14. kalau boleh sy nk tempah satu semaian rosemary.satu set.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk batch ini, set terakhir untuk nadia. Kiriman set rosemary akan dbuat pagi ini. nadia emelkan detal pesanan pagi ini.

      Padam
  15. saya dah hntr emel untuk pesanan dan yg ini.kos saya akn coverkan sikit2x.

    BalasPadam
  16. en,is bila kiriman untuk set rosemary dihantar,saya dapati pokok sudah menjadi hitam.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nadia cuba semai dulu. Biasanya selepas disemai, akar akan settle. Daun semuanya jadi hitam dan luruh. Bila sistem akar dah settle, tunas baru akan keluar dan pertumbuhan akan galak.
      Jika pokok mati terus, nadia emel beritahu, saya akan ganti set yang baru.

      Padam
  17. ok...set tu percuma ke??he he gurau je:)

    BalasPadam
  18. tak payahlah ganti set baru kos lebihan lebihan rosemary dan remayung hijau,en.is ambillah untuk bayar hutang saya jika tertangguh.kiriman benih sudah sampai ke belum?dalam keadaan elok tk?en,is semai dulu.kalau tk jadi sy ganti keratan lagi

    BalasPadam
  19. tk payahlah,simpan baki kos tu dan remayung hijau untuk bayar hutang sy yg trtangguh

    BalasPadam
  20. tuan iskandar...ada lagi tak keratan rosemary atau keratan rosemary yang dah ada akar???kalau ada sms saya 0124473418..terima kasih tuan..

    BalasPadam