Halaman

Cari Blog Ini

Khamis, 24 Januari 2013

Mengendali Tanah Secara Organik -- Bahagian 23 Daripada 25


Tanah Liat

Tanah liar berat kerana zarahnya halus.  Ia sukar dikerjakan.  Bagaimanapun, jika anda tekun, tanah liar subur dan amat produktif.  Kebiasaannya tanah liat yang ideal mengandungi lumpur antara 20% hingga 35% daripada jumlah isipadu tanah.

Zarah tanah liat sangat halus, jadi nilai C.E.C. nya tinggi.  Ciri ini membantu tanah menyimpan nutrien,sebab itu tanah liat subur.  Zarah-zarah tanah lumpur juga mudah membentuk gumpalan.  ini meningkatkan mutu struktur tanah tanah, terutamanya sistem pengudaraan.

Tanah lumpur amat kaya dengan nutrien.  Anda hanya perlu melaraskan nilai pH supaya nutrien tersebut dapat diserap oleh tumbuhan.

Struktur

Akar sukar menembusi tanah liat kerana liang-liang di dalam tanah liat terlalu halus dan tanah pula terlalu mampat.  Ini dapat dibaiki dengan menambah bahan organik ke dalam tanah.

Kultivasi

Tanah liat mudah rosak jika dikerjakan dengan cuai.  Ini kerana tanah liat mudah dikerjakan dalam julat kelembapan yang tipis.  Tanah liat yang kering hampir mustahil dkerjakan kerana ia keras dan akan pecah menjadi ketulan yang besar apabila dicangkul atau dibajak.  Apabila ketulan diketul ia akan menghasilkan debu.  Bila debu ini basah ia akan membentuk ketulan yang keras seperti batu, seakan-akan simen yang dibasahkan dan dikeringkan.

Tanah liat yang basah juga sukar dikerjakan.  Ini kerana gumpalan akan pecah zarah-zarah yang halus dan secara tidak langsung merosakkan struktur tanah.  Tanah yang dikerjakan pula melekit dan mudah mampat.

Tanah liat elok jika digali dua kali dan ditambah bahan organik dan kalsium.  Bina batas untuk gemburkan tanah supaya sistem pengudaraan menjadi bertambah elok dan untuk mengelakkan ia menjadi mampat dengan mudah.  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan