Halaman

Cari Blog Ini

Jumaat, 25 Januari 2013

Gambar hari Ini -- Bunga Kantan

Bunga Kantan
Bunga kantan yang sedang mekar.  Saya petik bunga ni untuk dijadikan salad.  Mmmmm best.

Rizom belum menjadi banyak.  Bila banyak nanti akan disenaraikan dalam benih untuk dijual.  niatnya minggu depan nak tawarkan koleksi rizom; temu pauh, temu kunci, temu hitam, halia bara, cekur, lempoyang, ... Kalau larat menggali.23 ulasan:

 1. salam tuan, saya tanam pokok kantan, tak hidup.Tanah jenis apa sesuai utk.pokok ni?
  Tanah yg saya guna, sama dengan utk, serai dan bunga2 khususnya bunga matahari.Terimakasih.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tanah untuk pokok rizom biar rngan. Seoloknya pasir digaul bahan organik. Peringkat awal siram sedikit sahaja tapi kerap.

   Padam
 2. Pokok kantan saya tanam dlm tanah berpasir. Brp lama blh dpt keluar bunga mcm ni

  BalasPadam
 3. boleh tak tanam dalam pasu..?

  BalasPadam
 4. En Is, kalau dah gali rizom temu pauh, temu kunci, temu hitam, halia bara, cekur, lempoyang , boleh simpankan utk saya...

  BalasPadam
 5. Salam En. Is,

  Dah lama saya tanam pokok kantan. Pokoknya subur tetapi x pernah sekali pun berbunga. Dah jenuh tunggu. Mcm mana nak buat??

  BalasPadam
  Balasan
  1. Pokok bunga kantan membiak melalui rizom. Bila keadaan tak sesuai, ia perlu membiak dengan benih untuk tujuan survival. Ketika itulah ia akan berbunga. Jadi kalau pokok terjaga elok, ia tak akan berbunga.

   Padam
  2. Apa yang dimaksudkan dengan (keadaan tak sesuai)? Pokok BK saya cukup subur....cuma tak berbunga...jenuh saya menunggu. Saya tanam dalam planter box yang panjang. Setiap bulan letak baja.. Adakah disebabkan ini, pokok BK saya enggan berbunga? Pokok BK sesuai ditanam di tanah asid, alkali atau neutral?

   Padam
  3. En.Iskandar. Bagaimana nak jadikan keadaan tak sesuai spt yg En.Iskandar nyatakan dlm komen diatas. Pokok.bunga Kantan saya subur tapi tak berbunga.

   Padam
 6. Bunga kantan memang sedap letak dlm kuah asam pedas... buat nasi goreng pun sedap...

  BalasPadam
 7. Balasan
  1. jika ada dlm simpanan en.iskandar, nak lah 2 benih yer boleh ker? 3 bbwg harum sundal malam & 2 bunga kantan utk oder saya td jika ada....

   Padam
 8. en.iskandar, jika ada benih kantan ni, boleh ker poskan 4 oder saya tadi?maksud yer 2 benih kantan & 3 bbwg sundal malam? tima kasih

  BalasPadam
 9. bunga kantan bila ada stok, please let me know.tq

  BalasPadam
 10. bunga kantan ni dh ada stok ke En. Iskandar? saya berminat la nak beli....

  BalasPadam
 11. Encik, bunga kantan ada jual pokok atau benih? saya berminat nak beli

  BalasPadam
 12. Assalamualaikum,

  Saya tak pasti lokasi Tuan tapi saya berminat nak dapatkan anak benih kantan (& lain2 herba yang sesuai) untuk ditanam di tepi rumah.
  Terima kasih.

  BalasPadam
 13. Tuan, boleh terangkan maksud tuan tak?
  "Pokok bunga kantan membiak melalui rizom. Bila keadaan tak sesuai, ia perlu membiak dengan benih untuk tujuan survival. Ketika itulah ia akan berbunga. Jadi kalau pokok terjaga elok, ia tak akan berbunga."

  Pokok bunga kantan saya dah mencecah usia 5 bln tp masih belum berbunga juga...daun nya dah tinggi2. Mohon tunjuk ajar...

  BalasPadam
 14. salam,

  ada jual ke rizom kantan?saya berminat nak beli..tq

  BalasPadam