Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Selasa, 1 Januari 2013

Benih Kongsi Bulan Ini, Januari 2013

Ada rakan yang bertanya, kalau pesan benih malam ni dapat tak benih kongsi sebab saya belum beritahu benih apa yang akan dikongsi untuk bulan ini.  Sebenarnya saya sendiri pun pening juga memikirkan benih apa yang ingin dikongsi.  Kriteria benih pilihan saya ialah benih yang mudah bercambah dan mudah dijaga.  Ini kerana ramai daripada pengunjung blog adalah rakan yang baru berjinak dengan gardening.  Kalau dapat benih yang sukar bercambah, bimbang mereka akan patah semangat.

Jadi untuk bulan ini, benih kongsi ialah kailan baka OP, atau kalau bahasa fancy, kailan baka Heirloom.

Untuk dapatkan benih, sila emelkan nama dan alamat ke iskandar.abdulrashid@gmail.com atau iskandar@tanamsendiri.com



Kalau semai sekarang, bulan depan rakan-rakan akan dapat nikmati kailan yang seperti ini.


Panduan tanam kailan

37 ulasan:

  1. Memang senang bercambah kailan ni. Saya baru semai, benih pokok dah pon bercambah selepas dua hari disemai.

    BalasPadam
  2. Wah!!! En.Is..Gemok2 ya kailan En.Is.. :) Sedap kalo masak KAlilan Ikan Masin...

    BalasPadam
  3. En Is saya nak jugak!!! tp yang bulan lepas (Dis), saya tak dapat pun benihnya..tiap hari tercari-cari kiriman dalam peti pos.. :(((

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya boleh, emelkan semula nama dan alamat.

      Padam
    2. Nanti annisa_nasir berikan semula alamat, mungkin saya salah salin.

      Padam
    3. saya dah email. nisris06@gmail.com

      Padam
  4. wahhh gemok nya... nak juga boleh...

    BalasPadam
  5. En is kalau nk benih ni boleh x? Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, boleh. Emelkan nama dan alamat penerima.

      Padam
  6. alhamdulillah...sayur yg saya suka...insyaallah akan order nanti...tgh pilih benih kegemaran.

    BalasPadam
  7. Benih ini diedarkan dengan percuma. Setakat ini baru 50 orang kirim alammat, jangan ketinggalan. Saya sediakan 1500 dulu, kalau habis stok saya akan tambah lagi.

    BalasPadam
  8. assalammualaikum tuan,
    Bunga mata hari buat kuaci,
    Saya nak benih kongsi ni.
    tq.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam,
      Ya, dan beberapa benih yang saya janjikan sebelum puteri purnama bercuti dulu. Benih dikirim ke sekloah atau ke alamat mana?

      Padam
    2. alamat yg sedia ada.Terimakasih tuan.

      Padam
  9. As salam..
    Wah!!! byk jugak benih yg En. Is nk kongsikn.. :) Boleh sy dptkn benih kongsi dr En.Is.. Cam gitu sy tk nk ketinggalan lah..hehe.. Sy akn email alamat kpd En.Is ya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, boleh. Norish NN cuma perlu emelkan nama dan alamat penerima.

      Padam
  10. Assalamualaikum saudara Iskandar, saya pun nak satu boleh tak? Terima kasih...

    BalasPadam
  11. en iskandar saya nak jugak terima kasih..

    BalasPadam
  12. Saya pun ingin benih nie. Jika tuan sudi, hantarkan bersama pesanan saya, ye?

    BalasPadam
  13. En is, sy dah buat wire transfer to ur affin bank ac. Order detail email dah, termasuk benih kailan ye...thanks!

    BalasPadam
  14. En is,saya dh dapat benih kongsi, Terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah.
      Sama-sama. Happy Gardening.

      Padam
  15. Balasan
    1. Ok, saya akan kirim bersama pesanan Nadia nanti.

      Padam
  16. Assalam En. Is. Boleh kongsi dengan saya sedikit benih ini?

    BalasPadam
  17. salam en is,,nak jugak try benih nie..mcm senang je tanam! bleh ke?

    BalasPadam