Halaman

Cari Blog Ini

Sabtu, 22 Disember 2012

Makhluk Perosak -- Anak Dara Cina, Dysdercus cingulatus

Wah, setelah sebulan hujan setiap petang, musim mengawan kekabuh timun telah berakhir.  Mungkin sekarang serangga tersebut berada di kawasan lain meneruskan aktiviti dalam kita kehidupan.  Apa-apa pun saya meerasa lega kerana masa inilah saya mampu menanam pelbagai jenis timun tanpa perlu berperang dengan makhluk tersebut.

Tanaman menjalar/memanjat  yang ada, kini dapat terus tumbuh tanpa diratah makluk tersebut.  Petola segi, petola sarang, kacang golok, chayote, dan peria jantung dapat menghasilkan bunga dan mungkin dalam masa beberapa minggu llagi, insyaAllah kami sekeluarga akan dapat menikmati tuaian yang lumayan.

Pokok labu Fajar, baru belajar berbunga.

Pokok petola segi dengan daun yang sempurna.

Bagaimanapun, berkebun secara organik tidak akan mencabar dan seronok kalau tiada cabarannya. Musim cinta kekabun telah berakhir, kini tiba musim cinta Anak Dara Cina.  Oh, saya bukan rasis... itu nama panggilan serangga yang cantik rupanya yang selalu mengganggu pokok dari keluarga hibiscus di kampung saya.  Di lembah Kelang, ia dipanggil Kepinding Bendi.  Minggu ini beratus ekor telah singgah ke pokok bendi untuk menikmati cairan daripada buah serta batang bendi sambil  mengawan untuk memastikan zuriat tiddak putus.  Beginilah lumrah alam.  Tapi kehadiran serangga ini tidak perlu dirisaukan sangat.  Saya selesaikan dengan semburan larutan pencuci dan minyak masak.  


Serangga Dysdercus cingulatus yang singgah di buah bendi sedang mengawan.

3 ulasan:

  1. lepas satu-satu...
    saya akui.... kebelakangan ini, saya kurang bela tanaman saya... kelmarin saya lihat pokok kacang panjang renek saya, 'dah habis'... hmmm... :)

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum tuan. Saya ingin meminta izin dari pihak tuan untuk menggunakan gambar kepinding dalam entri ini untuk tugasan saya. Terima kasih.

    BalasPadam