Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Isnin, 5 November 2012

Ruang Laman Depan Rumah

Bulan lepas ada saya tunjukkan ruang laman depan rumah.  Sawi dah lama habis kini diganti dengan kailan dan sawi christmas green.  Terung, cili, sweet basil, liquorice basil, rosemary, cili kulai, dan macam-macam lagi melonjak-lonjak naik.  Maklum sajalah, musim hujan. 


28 ulasan:

  1. Balasan
    1. :) Berbaloi bila lihat hasilnya. Ulam dan sayur, petik terus makan.

      Padam
  2. Sejuk mata memandang.. Hijau je :).. Yang pasu depan tu pokok HSM ke tuan?

    Ni contoh Edible Garden yang terbaik ni :)..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, ada sepasu lagi tapi di luar frame gambar, sedang mekar. Malam memang harum.

      Padam
    2. Saya dah dapat 7 benih HSM.. Masing² sedang membesar.. X sabar nak tunggu bunganya..

      Satu pokok HSM saya letakkan Zeolite untuk tengok kadar tumbesarannya..

      Padam
  3. Cantiknya..huhu..lman sya ada pokok pegaga ja.huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pegaga kalau dijadikan sempadan patch cantik juga. Musim hujan pegaga pasti merimbun.

      Padam
  4. Wah...menariknya laman en iskandar!sgt2 kagum...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sempit aja Avia, mungkin sebab tu senang manage. :)

      Padam
  5. ada lagi tak?ada lagi tak?grr...bestnye...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Patch belakang rumah dipenuh basella, tomato ceri, timun dan bendi emas. Dah jadi macam belukar buah sayuran.

      Sedang lakar-lakar atas kertas untuk rancang tanaman seberang jalan. tanah dah clear. Sekarang sempat tabur salad aja.

      Padam
  6. ini edible garden..nak msk mai petik depan laman umah...mcm2 ada...cosmos tu berseri

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, ulam raja pun ada. Kailan dan christmas green mungkin 2 minggu lagi dapat tuai.

      Padam
  7. Alhandulillah. Apabila berbudi kpd tanah. Tananan di laman saya pon byk yg menjadi musim hujan ni. Setakat ni dah tuai ulam pegaga, ulam raja, selom dan thai basil. Selalunya dibuat nasi goreng ulam. Apabila melihat nikmat...mari kita ingat Pemberi nikmat....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulam kira ok lah, badan sihat, semua sihat.

      Padam
  8. geramnya tengok, simple and yet menarik. saya bab susun atur landscaping ni memang tak pandai, main bedal je tanam sayur atau pokok.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bab menyusun ni mem saya (Zaitun ismail) yang buat. Saya tak ada skill nak visualise bila pokok dah merimbun.

      Padam
  9. Amat menarik la... jeles-jeles

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jangan jeles, ada masa terluang capai cangkul tu.

      Padam
  10. Bestny tgk laman sayur ni...sy baru nk mula membina laman sayur...hehehe entahla sayur sy tu nk menjadi atau tak :) sy byk blajar menanam melalui blog ni. TQ en. Is...

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah menjadi. Mula-mula memang rasa susah. Bila dah mahir nanti tiada lagi masalah. Mcam kayuh basikal juga.

      Padam
  11. Harap2 begitulah...my husb pn nmpk gayanya mcm berminat jgk bila tgk wifenya dok bercucuk tanam...hehehe....

    BalasPadam
  12. saya baru start menanam pokok ni seronok tiap pg belek pokok2 dulu hihihi rasa cm hilang stres.skrg baru ada serai,cili padi,kucai,ulam raja,daun kari,kunyit,halia,bendi.benih yg saya bli dr blog ini baru nak naik harap2 dpt la hasilnye nnt.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya baru semai christmas green. 10% dibawa air. Masih ada banyak dan menunggu masa untuk dialih.

      Padam
  13. Benih yg saya beli ngan en iskandar alhamdulilah menjadi nampaknya. Terutamya sawi, kailan, terung, kcg bendi. Tambah2 musim hjn ni. But ngape benihndaun sup n kucai x muncul2. Dah sebulan lebih disemai. Petunia kuar daunnya but x besar2 n mati. Blh en iskandar bagi petua tanam pkk yg 3 ni. Tk.

    BalasPadam