Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Selasa, 27 November 2012

Roselle Tak Sabar Nak Bercambah

Akhir akhir ni pokok roselle seperti terabai.  Dah lama saya tak tambah baja organik ke dalam bekas.  Mujurlah akhir akahir ni sentiasa hujan, dapat juga roselle terus menghasilkan buah.  Hari ini ada juga perkara yang amazing, benih dalam buah ni seperti melonjak-lonjak tak sabar nak bercambah.  Lihat buah di belakang, benih bercambah walau pun buah belum dituai.  Subur pulak tu.

Buah roselle.  Buah di belakang mengandungi benih yang telah bercambah.
 

10 ulasan:

  1. sama cam pokok sy nih, smua sbb ujan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya sebab hujan, tapi masih boleh dituai.

      Padam
  2. en iskandar selalunye hayat pokok rossele brpa lama ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dari pengalaman saya, 1 tahun. Tapi lepas 10 bulan hasil dah kurang.

      Padam
  3. tak sabar2 roselle tu nak tumbuh lagi.

    BalasPadam
  4. benih roselle daripada benih yang dibeli dgn en. is dah berbuah & dituai... tapi tak tau mcm mana nak buat jem.. tolong ajarkan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pernah post cara buat jem roselle. Buat carian dalam kotak carian di sebelah atas kiri blog.

      Padam