Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Sabtu, 3 November 2012

Gambar Hari Ini -- Buah Mulberi

Pokok mulberi kalau dipangkas dan disuap baja organik, akan berbuah tak putus.  Walaupun buah mulberi masam, ia enak kalau dibuat jem atau dijadikan perisa seperti cuka.  Kalau tak mahu makanpun, ia boleh dijadikan umpan supaya burung berkunjung.  Mulberi boleh ditanam di dalam bekas.  

Buah mulberi, panjangnya dalam 2.5 cm.  Buah yang merah belum ranum, rasanya masam.

Cukup air, baja dan cahaya, mulberi pasti akan berbuah.



1 ulasan:

  1. Waahh...cantik buah dia. Keratan mulberi yang saya beli dari blog ni hari tu dah bercambah cantik dah. Banyak jugak anak2 benih yang dah bercambah. Sekarang tengah kalut dekat soil management. Compost pit dah buat, kotak kompos cacing dah on operation dah. Musim hujan ni kelam kabut sikit sebab rumpai bersepah naik. Tapi slow2 buat, siap jugak la last2.

    Kalau nak jenguk hasil saya, ada di mightyjacksparrow.com. Benda2 berkebun ni saya kasi title prefix "Gardening". Nanti nak beli lagi anak benih okay!

    BalasPadam