Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Khamis, 29 November 2012

Gambar Hari Ini - Ros Jepun

Ros Jepun adalah tanaman yang mudah ditanam menggunakan keratan.  Ia menghasilkan bunga yang berterusan.  Ros Jepun tak cerewet.  Dalam tanah pasir pun ia tumbuh subur.

Pokok Bunga Ros Jepun

17 ulasan:

  1. salam,

    cantiknya bunga ni, En Is ada benih / keratan nya? saya suka pokok yang tak cerewet mcm ni. kalau ada war2 kan ye. terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya ada keratan aja, benih dah habis. Saya beli benih tak banyak, untuk cuba-cuba dulu. nanti saya akan stokkan benih. Buat masa ni boleh dapatkan keratan.

      Padam
  2. ada yang panggil pokok jam 9 pagi sebab time tu selalunya mekar..

    BalasPadam
  3. adakah pokok ini tahan panas?better tanam dalam pasu@tanah terus?

    BalasPadam
  4. ya....dalam pukul 9 pagi bunganya akan mekar......saya masih lagi mengumpul variati....
    ada tak kaler lain..?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kaler ini aja yang ada. Pokok pun tak banyak. saya tanam untuk uji cambahan benih aja. Itu pada awalnya. Bila menjadi, habis benih disemai. Suka tengok bunga ni, setiap hari ada aja yang mekar. Tahan.

      Padam
    2. Mmg bunga ni cantik..buat masa ini sy ade 7 warna bunga, dan 2 lg spesis mcm ni dgn beberapa warna..Masih mcari kalau2 ade warna lain drpd En.Is.. :)

      Padam
    3. Dulu ada pembekal benih offer saya pelbagai warna dan jenis. Tapi sebab harga yang ditawarkan terlalu tinggi, saya tak ambil. Tak perfikir bunga ini ada ramai yang minat.

      Padam
  5. Pkk ni juga dikenali dgn nama bunga pukul sembilan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pernah dengar nama tu, dari posting facebook lama dulu. Orang kampung saya (Kampung Tuan, Chukai) panggil pokok ros jepun.

      Padam
  6. pokok yang paling suka cahaya matahari...bila dah panas baru bunga kembang sepenuhnya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, betul tu. Dulu saya risau nak tanam sebab melihatkan batangnya yang penuh dengan air. Rupa-rupanya pokok ni tahan panas. Saya tanam dengan benih. Sebenarnya lambat berbunga cara ini, lebih elok kalau tanam dengan keratan batang.

      Padam
  7. En. Is...ada jual tak keratan batang utk bunga ni? sy nak beli klu ada. thanks

    emel sy pondok75@yahoo.com

    BalasPadam
  8. Nak Tanya... kalau saya tanam dalam pasu, letakkan atas meja di dlm office, sesuai tak utk dia hidup?

    BalasPadam