Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Jumaat, 5 Oktober 2012

Gambar Hari Ini -- Sawi Bakso


Sawi Bakso atau Sawi Hijau mempunyai daun hijau tua dengan batang yang gemuk.

Sawi Bakso adalah antara sawi yang saya alih tiga minggu yang lalu.  Sawi ini lebih gemuk daripada Sawi Menang.  Pokok ini dah sedia untuk dituai.

6 ulasan:

  1. banyaknya sayur sawi en.is.....sawi menang dah harvest ada sawi bakso pula. Family besar,masing2 suka makan sayur ok la tu. Keluarga saya,saya sorang je makan sayur. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tentang tabiat makan sayur kena latih dari kecil.

      Padam
    2. hehehe... saya masih gagal ajak anak makan sayur... masa baby dulu kita suap makan je... dah besar pandai memilih tak nak makan pula - sungguh tak faham... sekarang ni kalau ajak ke laman... anak yg kecil suka sahaje... kalau kutip hasil dia paling seronok... tapi makannya tak pula... haduiii...

      Padam
    3. Mungkin boleh cuba dengan tanaman yang menarik perhatian mereka, misalnya tomato dan lobak merah yang mempunyai warna yang terang. Kalau sawi, pilihan yang kurang elok kalau mereka belum makan sayur sebab lidah mereka lebih peka dari lidah orang dewasa. kalau kita rasa sawi pahit sedikit, mereka rasa sangat pahit.
      Kebiasaannya anak-anak akan makan sayur yang mereka tanam. Kalau mereka enjoy memetik, itu dah petanda baik.

      Padam
  2. Hehe..nama sawi ni mcm mee yg popular kat Sarawak je.. Sdp kot kalau kita buh dlm mee bakso.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin juga ada kebenarannya, sawi ini enak dimasak bersama bakso.

      Padam