Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Ahad, 7 Oktober 2012

Gambar Hari Ini -- Kemunting cina, Vinca rosea



KemuntingCina dengan bunga berwarna putih, merah di tengah.

Yang ini berwarna merah.

Pokok ini pula berwarna putih.  Ramai cari buat ubat, sebenarnya warna apa-apapun kandungan daunnya sama sahaja.

Jenis asal berwarna merah jambu.

Pokok ini mempunyai bunga yang lebih kecil.

Lima jenis Kemunting Cina, Rose Periwinkle, (Vinca rosea) di halaman depan rumah. 

15 ulasan:

  1. Salam. Benih yg dijual, bunganya warna apa ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Macam macam, ada yg dapat merah, ada maroon dan ada pink. Sukar nak tentukan sebab benih pendebungaan terbuka.

      Padam
  2. Oh.. Bagaimana dgn yg warna putih? Ada kemungkinan boleh dapat x?

    BalasPadam
  3. Benihnya ada tapi tak gerenti aklan keluar putih sebab benih bukan benih hybride.

    BalasPadam
  4. Salam, saya baru beli pokok ini ditanam dalam pasu gantung yang berwarna merah. bila bawa pulang ke rumah, daun nye layu dan bunganya banyak yang gugur? adakah disebabkan tak tahan panas? penjual bagitahu tiada baja untuk bunga ini. Boleh encik bagi saya tips untuk penjagaan pokok bunga ini..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin pokok dah kena shock sebab panas dan berubah tempat. Isikan air ke dalam baldi dan masukkan masukkan pasu ke dalam baldi tersebut. Rendam sehingga air memenuhi ruang dalam pasu, iaitu tiada lagi buih keluar dari tanah dalam pasu. Keluarkan dan letak di tempat teduh. Bila pokok dah pulih, alih ke tempat yang mendapat cahaya sepenuhnya.
      Ada baja. Mana ada pokok tak perlu baja. Junakan baja yang tinggi nilai fosforus dan kalium.

      Padam
  5. ok, terima kasih. nanti saya cuba..

    BalasPadam
  6. encik iskandar, sy punya vinca pun sedikit layu lepas kemarin seharian kena cuaca panas terik. saya x siram sebab mnurut encik google, pkok ni tahan kemarau n x perlu siram selalu. tp bunga layu dan daun pn bergulung. adakah pkok sy masih boleh selamat?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, boleh diselamatkan. Rendam pasu berisi pokok dalam baldi berisi air sehingga semua buih udara keluar.

      Padam
  7. En Is, saya tlh pn mengalihkan pokok vinca dr pasu ke tanah & daun2 banyak keguguran serta kelayuan serta mati. Apa perlu d buat?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selepas seketika apabila sistem akar dah kukuh, pokok akan segar semula.

      Padam
  8. Boleh x sy potong juntaian pokok vinca sy utk trim?

    BalasPadam