Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Khamis, 9 Mei 2013

Benih Untuk Dijual -- Kohlrabi

Kohl Rabi adalah benih baru yang pelik pelik yang boleh diperolehi daripada blog tanamsendiri.com.  Kepada rakan rakan yang tak pernah lihat, apalagi makan Kohl Rabi, sekarang anda boleh menanamnya dan makan Kohl Rabi segar.  Pokok ini matang selepas 80 hari disemai. 

Kohlrabi adalah daripada keluarga kobis.  Nama Kohlrabi adalah dalam bahasa jerman.  Kohl bermaksud kobis dan Rabi bermaksud turnip atau jenis lobak hijau.  Pokok Kohlrabi kelihatan seperti pokok kailan dengan batangnya bengkak seperti lobak hijau. Setiap satu kohlrabi boleh mencecah hingga 1.5 kg.

Rasa Kohlrabi adalah seperti rasa brokoli tetapi tidak kuat. Ada rasa manis-manis sedikit.  Memang enak.  Anda boleh makan mentah atau dimasak.  Jom, kita tanam Kohlrabi.

Ada dua jenis Kohlrabi, warna ungu dan warna hijau.  Benih yang ada dalam stok adalah dari warna hijau.  Sayur ini mengandungi Thiamin, Folate, Magnesium dan Fosforus, serta kaya dengan serat, Vitamin C, Vitamin B6, Kalium, Kuprum dan Mangan.


Kohlrabi


Setiap pek mengandungi 10 benih. 5 pek dijual dengan harga RM10.

Cara Memesan Benih
Cara Tanam Kohlrabi



24 ulasan:

  1. Seronoknya ada benih kohlrabi! Saya pernah beli dari kedai organik, masak sup sayur atau potong nipis buat stir fry. Enak! Hmm nanti nak kena order ni. Tumpang tanya, yang ni heirloom atau hybrid?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang enak, tapi di Malaysia susah sangat nak dapat. Dah lama tak makan, tu yang saya cari juga walaupun beli daripada luar. Dapatlah rakan-rakan merasanya nanti.

      Baka heirloom.

      Padam
    2. Ya benar, jarang ada meskipun di kedai organik. Oh heirloom, ni must buy ni! :-)

      Padam
    3. Kena rebut cepat, kalau habis saya pun tak tahu nak cari kat mana.

      Padam
    4. Saya dah order tadi, dah hantar email :-)

      Padam
  2. Wah..kalau ada yg kaler ugu best gak nie..ordeer la satu.tunggu benih yg seterusnya dari abg Is utk cukupkan 5 ppek ni..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baka ungu belum jumpa. Kalau jumpa saya ngap juga. :) Yang ungu ambil lebih masa untuk matang berbanding yang hijau. Dua dua enak.

      Padam
  3. en is...saya nak satu peket..

    BalasPadam
  4. Simpankan saya satu pek yea.

    BalasPadam
  5. Balasan
    1. Ok, saya simpankan untuk Sufi Luqman satu. :)

      Padam
  6. Balasan
    1. Ok, saya simpankan untuk Amir Syarifuddin Salleh. :)

      Padam
  7. Salam, En Iskandar,

    Ada lagi tak benih Kohl Rabi ni? teringin nak rasa ..tgk mcm sedap sangat tu...huhu.. tolong simpan satu peket utk saya..nnt dah lengkap list order saya proceed. Nur Hasana.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ok, buat pesanan melalui emel untuk elakkan kekeliruan.

      Padam
  8. apa beza kohlrabi dengan turnip.sy memang suka asam turnip kering

    BalasPadam
  9. Saya pun nak bl benih ni. Campur sekali pesanan hari tu. Bgmn nak bayar harga benih kpd en is

    BalasPadam
    Balasan
    1. No akaun ada dalam posting cara memesan benih.

      Padam
  10. Assalammualaikum... ada jual benih pokok akar manis (glycyrrhiza glabra) tak ?

    BalasPadam