Halaman

Cari Blog Ini

Rabu, 19 September 2012

Khasiat Roselle

Roselle telah lama dimanfaatkan di serata dunia kerana khasiatnya.  Jus roselle mampu menurunkan tekanan darah bagi pengidap penyakit darah tinggi.  Ini kerana jus roselle mampu mencairkan darah membuatkan darah lebih mudah mengalir.
Jus roselle juga mampu mengubat kekejangan otot.  Elok diminum bagi wanita yang senggugut untuk mengurangkan sakit.  Selain dari itu jus roselle dapat mengurangkan batuk.  Ini belum ambil kira khasiat antioksidan yang terdapat di dalam jus tersebut.  Sumber diperoleh daripada bulku Khasiat dan Manfaat Roselle terbitan Synergymedia. Tarikh penerbitan tidak dicatatkan di dalam buku tersebut.

Pokok roselle tanamsendiri, sedia untuk dituai buahnya.

Pautan Benih Untuk Dijual
Benih Roselle

12 ulasan:

 1. en. pokok malberi dah xjual ke keratan batang?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kalau Hanis nak, ada lagi. Saya keluarkan daripa list sebab dah tak banyak dalam stok.

   Padam
  2. yg jual sekali dengan tanah tue ke?

   Padam
  3. harga berapa yer encik..rasa mcm nak try tanam lagi sekali..yg beli tanpa tanah hari tue xhidup....cari kat kedai anak pokok puun x jumpa...

   Padam
  4. Dengan poslaju, RM25. saya akan bekalkan serbuk penggalak akar sekali.

   Padam
  5. nanti email kepada en. petng nnti..=)sy nk keratan malberi...

   Padam
 2. cara nak dapatkan buah selebat ini macamana?nak tahu bila buleh dituai..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Pokok ini disemai dalam dulang semaian. Bila daun sebenar keluar, cambahan dialih ke dlm tong gabus yg mengandungi tanah campur yg digaul dengan soil conditioner nisbah 8:1. Tanah tidak lagi dibaja tapi tong disiram setiap pagi dan tengahari.
   Buah dituai setiap minggu. Saya tak tunggu buah kering. Kalau nak buat benih saya akan tunggu buah kering, tapi jika buah kering pokok akan mati tidak lama kemudiannya.

   Padam