Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Sabtu, 22 September 2012

Gambar hari Ini -- Cili Hantu, Trinidad Moruga Scorpion

Cili Hantu, Trinidad Moruga Scorpion.
Satu dari keseronokan bertanam sendiri adalah mencuba berbagai jenis tanaman.  Barangkali ada berapa jenis cili yang ada di Malaysia?

Tiada, saya belum simpan stok benih cili ni. Bila ada akan saya warwarkan melalui blog.


13 ulasan:

  1. Wahh! Banyak varieti cili yang ada. En. Is tak cuba kacukkan kah? Mana tahu boleh cipta kultivar baharu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Belum cuba lagi. Rasanya sekarang ni ia cross breed sendiri sebab berbagai jenis cili ditanam dekat dekat. Saya pula tak tutup bunga. Hanya bunga sweet basil saya tutip sebab nak dapatkan benih yang tak tercemar oleh basil yang lain.

      Padam
    2. Cantik bentuk Cili nie...kalau dah ada benihnya nanti simpankan saya 2 pek yer..

      Padam
  2. tak ada gambar patin?...sekarang pun saya tengah keringkan benih lada bangala...harap-harap jadi..:D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada gambar. Nanti saya akan letakkan.

      Kalau nak buat benih, pastikan tuai buah ketika benar-benar ranum.

      Padam
  3. Assalamualaikum w.w
    Apa khabar tuan, saya nak maklum saya mohon maaf atas kelewatan bayaran benih tuan. lepas raya je saya berkursus sebulan. Saya dah jelaskan tadi bayaran dari Public ke Maybank sebanyak RM10 24Sept12 jam 7.45. terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. maaf saya masuk ke akaun bank iskam tadi ;)

      Padam
    2. Ok, tiada masalah. :)
      Terima kasih. :)

      Padam
  4. mcm mana en.iskandar tanam pokok segar jek..takda tanda penyakit pun saya tgk,apa petua nak tanam pokok cili tanpa gangguan penyakit ye en.iskandar?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Gangguan penyakit tu ada tapi tak banyak. Semua ada diceritakan dalam blog.

      Padam
  5. En, Is.. Ayah saya ada menanam cili hantu ni.... Saya asal Sarawak, nk tanya sikit, adakah Cili Hantu ni well-know di semenanjung? sb ssh nk jmpa cili ni kt sana..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Di sini pun tak banyak. jarang jarang sekali aja ada terjumpa.

      Padam