Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Isnin, 8 April 2013

Benih Untuk Dijual -- Cili Yong Peng, Baka F1, 933

Cili Yong Peng adalah cili merah pedas baka hibrida.  Cili in mempunyai isi yang tebal dan pedas.  Cili ini popular di kalangan petani, kini anda boleh tanamsendiri.

  Setiap pek mengandunngi 10 biji benih.  5 pek dijual dengan harga RM10.


Cara Memesan Benih

18 ulasan:

  1. As salam tuan,
    Benih cili sesuai disemai menggunakan medium jenis mana dan berapa lama tempoh utk ia brcambah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setakat ini, yang terbaik dari medium yang saya adalah tanah organik yang disebut grow mix. Benih bercambah dalam masa 3 hingga 5 hari. Tanah hitam mengambil masa 2 minggu untuk bercambah. Tanah baja yang kaya dengan organik yang tidak dicampur tanah lain tidak menghasilkan cambahan. Saya cuba juga campuran tanah liat dan pasir, ia ambil masa 1 minggu untuk bercambah.

      Padam
    2. saya ada semai benih cili kulai king (dibeli semasa pameran floria) menggunakan tanah hitam bercampur tanah bakar... tapi tak tumbuh-tumbuh... dah lebih seminggu... saya ingatkan tak jadi... kena tukar tanah nampaknya... kena cari juga tanah grow mix ini nampaknya... :)

      Padam
    3. Dari pengalaman saya, tanah bakar tak sesuai untuk semaian dari biji benih.

      Padam
  2. En. Is, nak tanya yer...kalau benih jambu batu, ciku atau rambutan en. Is takder ker untuk dijual? dimana biasanya boleh dpt benih buah2 yer...thanks en. is

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya tiada jual. Lazimnya ciku, jambu batu atau rambutan dijual dalam bentuk anak pokok. Biasanya nurseri ada jual.

      Padam
  3. en iskandar, tompang tanya...pokok cilipadi sy memang lebat berbuah...tapi bila hampir masak..bertukar ke color merah...buah tu start jd buruk...color tiba-tiba jadi kuning coklat..kenapa yer?

    biasa sy siram pagi dan petang...membaja dengan tinja kambing sebulan sekali..pokok tu terima cahaya pagi sampai 4 petang..memang frust bila nak matang jd buruk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kemungkinan besar ketika cili berputik, ia telah disuntik telur lalat buah. Bila buah hampir ranum, telur menetas dan larva lalat buah (ulat)mula memakan isi cili tersebut.

      Potonng semua buah dan bakar untuk pastikan tiada lalat buah yang baru muncul. Apabila cili bari mula berbunya dan berputik, bungkus dengan plastik atas sampul kertas minyak.

      Nampaknya saya kena bina umpan lalat buah dan jual melalui blog. Terlalu ramai yang menghadapi masalah serangan lalat buah. :(

      Padam
    2. ooo ada umpan eh...sila-sila..sgt dialukan nanti sy beli..sayang dh cantik berbuah hijau gemuk-gemuk..bila nak matang jd buruk..:|

      Padam
    3. Nanti ingatkan saya. Belum sempat pasang alatan untuk extract bahan tersebut.

      Padam
  4. Balasan
    1. Ya, ada stok. Semua benih yang disenarai dalam panel kanan blog ada stok. Benih yang kehabisan stok dikeluarkan daripada panel.

      Padam
  5. baru nak order cili kulai king....

    BalasPadam
  6. cili kulai king ni pun masukkan dalam order sy 1 pek

    BalasPadam
  7. Salam, macam mana nak order ya?

    BalasPadam
  8. Salam, macam mana nak order ya?

    BalasPadam