Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Ahad, 17 Jun 2012

Menilai Tanah – Bahagian 4 daripada 10


pH Tanah

Anda boleh uji pH tanah menggunakan kertas litmus, kit ujian tanah, atau meter pH.  Kalau anda mahir dengan tanaman, pokok yang tumbuh secara semulajadi ditanah tersebut juga menyingkap maklumat pH tanah tersebut.  Ada pokok yang tumbuh subur dalam tanah berasid, ada yang tumbuh subur dalam tanah beralkali.


Kit Uji Tanah

6 ulasan:

  1. mahal jugak alat ni...beli kat mana tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya beli di Ace, sedang bina kit sendiri. Niatnya untuk dikongsi melalui blog ini. malangnya kos tinggi juga. Mungkin sebab bahan dibeli sebagai end user. :(

      Padam
    2. kalau ph kurang2 boleh pakai red cabbage.... tapi kena buat test dulu untuk tentukan range warnanya....

      untuk test n, p dan k, tak tahu la camne nak buat...hehehe

      Padam
    3. Ya, betultu. Boleh juga guna air rebusan bunga telang, bayam merah atau biji remayung merah.

      Padam
  2. kalau guna pH meter nk kena campur tanah dgn air dulu ke? tq

    BalasPadam