Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Jumaat, 1 Jun 2012

Gambar Hari Ini -- Sayur dan Herba dalam Patch Belakang Rumah

Nampaknya sayur dan herba yang ditanam dibelakang rumah tumbuh begitu subur hinga kelihatan bercelaru.  Tanaman ini akan dituai dalam masa yang terdekat dan tanaman baru akan disemai supaya kelihatan lebih tersusun.  Kelihatan pokok salad pepperomia, sawi wang bujang, kailan, dan ketumbar.

Tanaman dalam patch di belakang rumah.

17 ulasan:

  1. hi,
    just found your blog. TQ for sharing. Very interesting..TK
    Priz

    BalasPadam
  2. Wahh, ni kena susun balik ni.. Dah bercelaru.. Hehehe..


    P/s : Tuan, makcik saya sampaikan salam.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, memang kena susun balik. Nampaknya dua tiga hari ni makan sayur segar lebih banyak daripada biasa.

      p/s: Waalaikum salam.

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  3. assalammualaikum tuan,

    macam mana nak atasi buah labu manis, bila dah besar2 bola pimpong, asyik busuk dan gugur, nak buat pendebungaan dgn.bunga jantan, masalahnya bunga jantan tak ada..asyik hunga betina aje yg banyak keluar..setakat ni bunga jantan keluar baru dua kuntum..saya dah ambik untuk dua bunga betina yg.sedg mekar, ikat macam yg.tuan ajarkan tu..yg.lain macam mana? boleh poligami ke? hahaha..maksudnya..belah2 bunga jantan tu dan bahagi2kan pd.bunga yg.lain?.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau orang boleh poligami tak kan pokok tak leh. :P
      Ketika bunga betina banyak, boleh simpan debunga bunga ranum dalam peti sejuk. Bila perlu, keluarkan dari peti sejuk dan biarkan pada suhu bilik. Kemudian boleh debunga seperti biasa.

      Padam
    2. wow banyak betul hasil En. Is sepanjang minggu ni. saya pun tumpang kepuasan tengok hasil kat tanamsendiri ni.

      Padam
  4. En Is...finally! i got my seeds today..tq very much! cuma yg order 2nd batch tu belum sampai..x sabar nak balik rumah tanam ni..harap2 menjadi cantik mcm your garden..

    BalasPadam
  5. amboii byk nye hasil tuaian nanti ye...bestnyaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak sabar nak semai batch yang baru. :)

      Padam
  6. saya suka patch bercampur aduk macam ni... taman nampak natural sangat... tak rigid macam landskap tempah kedai... ;p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang saya cuba pelbagaikan supaya dapat tuai berbagai jenis sayur. Patch ini akan diganti dengan pokok herba dan sayur niat untuk dituai bulan puasa nanti.

      Padam
    2. wahhh... sudah prepare utk puasa ye... saya tak terfikir pula... kena kerja lebih la saya klu mcm ni...

      Padam
    3. Bulan depan dah puasa.. Hehehe.. Ni boleh la cut cost sikit kalau tanamsendiri.. ejaMaria dah ready ke nak masuk bulan puasa ni? Hehe :)..

      Padam
    4. Masa planning kena consider waktu tanaman dituai.

      Padam