Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Ahad, 10 Jun 2012

Gambar Hari Ini -- Ketumbar

Daun ketumbar enak kalau digoreng bersama cili padi dan bawang putih menggunakan minyak zaitun.  Minyak tersebut dihidangkan bersama mee goreng.  Yummmy.  Sebut aja minyak bawang putih dan ketumbar, selera terus terbuka.

Anak pokok ketumbar ini memenuhi ruang kecil di halaman depan rumah.  Saiznya tidak sampai 1 meter persegi.  Alhamdulillah, dapat manfaatkan setiap ruang di hadapan rumah dengan sepenuhnya.


Patch Ketumbar, di ruang depan halaman rummah.

14 ulasan:

  1. Mcm best ja minyak tu. mesti wangi. Mi sup ke mi apa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya gemar makan mee biasa. Mee sup mungkin juga sedap. Saya belum cuba. :)

      Padam
  2. kalau buat murghi karai sedap Pakistan style ^_^...lepas makan tabur daun ketumbar sebanyaknya... tq En Iskandar benih2 tu semua saya dah dapat hari Jumaat baru2 ni...termasuk benih kongsi sawi bunga shanghai..sat gi saya akan taburkan dalam polisterin coz umah saya umah ala2 asrama gitew...tanam kat balkoni... ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya belum tahu masak cara pakistan. :)

      Pastikan mendapat cahaya pagi.

      Padam
    2. Serious sedap murghi karai ni.. saya panggil Karahi chicken. Saya selalu masak ni masa student dulu :-) Rasa macam nak post kan resipi Karahi chicken versi saya.. alamak tapi makan malam ni dah ada dah. Esok lusa saya masak, ambil gambar dan letak di blog. Insha Allah.

      Padam
    3. He he. Ok, saya tunggu posting.

      Padam
    4. Insha Allah ni dia: homelychaos.blogspot.com/2012/06/karahi-chicken.html

      Padam
  3. nampak subur betul daun dia. saya punya cuma 4-5 pokok yang tumbuh dan baru pindah ke tapak menanam minggu lepas. harap-harap subur la juga

    BalasPadam
  4. Ketumbar, kalau terlalu panas (kekeringan) ia akan mula berbunga dan daun menjadi kecil. Pastikan ia tidak kekeringan.

    BalasPadam
  5. Wah En Iskandar saya ada geng yang tau masak murghi karai (ayam karahi) tu..memang sedap...sebb saya belajar di Pakistan dulu tu yang tau masak...Mama Pongkey bolehla share resepi tu dengan semua...saya punya pure mak angkat saya ajar ...nnti tunggu ketumbar En Iskandar yang saya semai naik...baru saya ajarkan cara2 masak murghi karahi tu ye ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. ketumbar dan daun sup, asyik failed je tanam, tak menjadi..
      jeles gak tengok tanaman orang lain menjadi..

      kena cuba tanam lagi ni...

      Padam
  6. Nak tengok Shahrose punya version juga, sure lagi power sebab asli Pakistan punya.Saya punya ialah version suka hati sendiri :-)

    BalasPadam