Halaman

Cari Blog Ini

Ahad, 24 Jun 2012

Buah Terung Telunjuk Hampir Ranum

Susah nak dapat benih terung telunjuk.  Dulu ada cuba dapatkan benih tetapi jumlahnya hanya sedikit, cukup untuk tanam sendiri aja.  Alhamdulillah daripada 5 biji benih yang diperolehi, 2 menjadi dan telah dapat merasai enaknya ulam terung telunjuk.  Untuk buah batch ini, saya simpan beberapa biji untuk dibuat biji benih.  Ada 4 biji telah ranum dan bertukar dari warna hijau kepada kuning.  Nanti dapatlah proses untuk dijadikan benih.

Buah Terung Telunjuk yang ranum disimpan untuk dijadikan benih.

7 ulasan:

 1. Memangnya susah nak dapat
  benih terung telunjuk banding dengan terung import.
  Sedap kalau direbus cicah sambal belacan

  BalasPadam
  Balasan
  1. Memang tersangat susah. Sebenarnya benih terung yang lain juga amat sukar diperolehi. Pembekal benih tidak mahu membekalkannya kepada hobbyist bimbang kalau-kalau hobbyist bising kerana harganya yang terlalu tinggi.

   Padam
  2. kalau benih da memang terbaik, kita memang tidak boleh bising... contoh macam benih2 yang saya beli dari tuan sendiri compare dengan beli di pasar raya... berbeza, contoh terung panjang, bila tanam takdelah panjang danwarna ungunya tak seperti terung yang dijual tu... benih terung tuan is, warnanya sama je... lepas ni memang da tak caya ngan benih pasar raya...tipu je rasanya...hahahaha

   Padam
 2. nanti kalau dah ready, simpankan satu.... tambah lagi koleksi terung....

  BalasPadam
 3. Balasan
  1. Benih telah dijual. masih ada stok. Ixora Insyirah boleh pesan sekarang.

   Padam