Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Sabtu, 15 Jun 2013

Benih Untuk Dijual -- Rizom Temu Pauh

Temu Pauh, Curcuma amada adalah tumbuhan berizom seperti halia dan lengkuas.  Rizom muda tepu pauh mempunyai rasa dan bau seperti mangga muda bercampur halia dan amat enak.   Ia sesuai untuk dijadikan kerabu atau dilumatkan bersama sambal.

Pokok Temu Pauh


Temu Pauh disemai menggunakan rizom.  Kini rizomnya boleh diperoleh melalui blog ini.  5 rizom benih dijual dengan harga RM10.

Rizom Temu Pauh



40 ulasan:

  1. Sekali imbas seakan daun pokok kunyit. Apakah jenis tanah yg sesuai untuk temu pauh?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, ia dari jenis halia/kunyit. Temu Pauh seperti namanya, mempunyai bau wangi yang sama seperti bau buah pauh. Rizom muda mempunya rasa yang sama dengan kerabu mangga.
      Saya tanam dalam pasu menggunakan tanah campur. Dulu saya tanam di atas batas yang terdiri daripada tanah liat yang digaul dengan baja kompos. Pokok ini cepat membiak.
      Dah ramai yang pesan, cuma tinggal 30 unit sahaja.

      Padam
  2. Salad satu herba yang saya teringin nak tanam ni. Rasanya sesuai di makan masa pantang ni.

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. Ok, saya simpankan. Rizom dah tinggal sedikit sahaja lagi.

      Padam
  4. pokok ni tumbuh subur.. tak sbar nak rasa !

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tuai rizom yg muda. Rasa seperti pauh muda. Enak dibuat kerabu.

      Padam
  5. Balasan
    1. Ok, rizom temu pauh dah ada stok. periukbelanga boleh buat pesanan.

      Padam
  6. Apa kelebihan dan khasiat tanam pokok ni ya en.is selain dari buat kerabu. Nampak macam sama dengan daun kunyit. Daun dia boleh buat masakan macam daun kunyit ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya tak pasti tentang daunnya. Tapi rizomnya sangat enak dibuat kerabu. Tentang khasiat, saya belum temui bahan rujukan yang menceritakannya, tapi orang kampung di Terengganu menanamnya sebagai "pokok ubat".

      Padam
  7. Salam,

    En Iskandar, Temu kunci tak ada ke? Kalau ada war-war kan ye....
    En Iskandar , betul ke kat Malaysia ni Lempoyang susah nak menjadi rizom/ubi dia? kat belakang rumah banyak pokok lempoyang...tapi tak de rizom. orang kemboja buat maajun dicampur madu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, temu kunci ada dalam stok kami. Lempoyang pun ada. Ya benar, lempoyang agak sukar sedikit untuk dicari. Tak semua tempat ada dijual.

      Padam
    2. Ada ye En Iskandar? insyaallah saya akan order lagi...mcm nak beli semua je..huhu..terima kasih.

      Padam
  8. rizom temu pauh ada lagi tak?

    BalasPadam
  9. kalu saya nak order benih temu pauh RM10,tambah dengan pos laju berapa yg saya nak kena bank in duit? saya di pulau pinang.

    BalasPadam
  10. ok. saya booking. kalu tak dak apa2 hal, esk saya bank in. lepas bank in saya hantar sms kt encik.

    BalasPadam
  11. Salam, en.Iskandar. Benih rizom temu pauh yg saya order ni kenapa tak sampai-sampai lg?

    BalasPadam
  12. sy baru hantar sms kpd en.iskardar td. terima tak en.is?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah pesanan dah dikirim. InsyaAllah Miesha akan terima pesanan esok.

      Padam
  13. Tak sampai juga la benih rizom temu pauh yg sy order tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nanti bila tiba di Semenyih saya akan semak. Poslaju biasanya tak hilang.

      Padam
  14. Salam en.iskandar. Rizom temu pauh yg sy order tu dh sy ambil di pejbt pos kelmarin dengan menyatakan nombor tracking di kaunter serahan pos. Patut la posmen tak hantar brg kt sy,kerana alamt yg en.is tulis tu silap.Sebetulnya NO 145-A tp en.is tulis NO 45-A. Apa pun terima kasih kerana kirimkam sekali benih kongsi kpd sy.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. Saya akan updatekan rekod supaya tiada ralat di masa depan. Happy gardening.

      Padam
  15. saya ada pokok ni..tanam dlm pasu...kenapa dia xberanak ye? ade 2 btg je pokok nye..dh lama tanam

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sebelum tanam benih perlu digaul dengan baja organik.

      Padam
  16. salam. masih ada tak benih ni? kalau nak ambil sendiri boleh? di mana ya?
    email saya ye, di norfizahtambichek@yahoo.com
    terima kasih

    BalasPadam
  17. Balasan
    1. Waalaikum salam,
      Ada. Untuk pesanan sms atau WhatsApp 0175009364

      Padam