Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Khamis, 10 Mei 2012

Tuaian Hari Ini -- Kailan

Kailan dan mula berbunga, ia mesti dituai.  Kalau tidak, daun akan menjadi kecil dan isinya tidak lagi padat.  Kalau jadi begini, dah kurang enak dimakan.  Kailan ini digoreng bersama ikan masin. Mmmmm yummy....

Kailan bakal dimasak menjadi Kailan Ikan Masin.
Pautan Cara Memesan Benih
Pautan Benih Untuk Dijual

19 ulasan:

  1. nak datang tumpang makan tengahari ni... ;p

    BalasPadam
  2. Nak join juga la ejaMaria :P.. Nyum.. Kecur air liur dibuatnya.. Huhuhu..

    BalasPadam
  3. abg tinggal kat semenyih ke?sebab saya nak check kat pejabat pos hari nie..sebab benih still x sampai2 lagi..alamat tu dah betul..

    BalasPadam
  4. Abang...yang pos haritu..kalau barang x sampai..boleh tuntut ke?nak tuntut macamana sebab x de bukti pendaftaran..tapi yang hairannya..abg pos benih pada rakan2 yang lain sampai pula..kenapa dengan saya tak sampai lagi..benih yang pertama pun dah dekat sebulan x sampai lagi..ada cadangan x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kadang-kadang perkara macamni berlaku. Tapi tak banyak. Sufi Luqman atau mana-mana rakan yang tidak terima pesanan mereka selepas dua minggu dipesan, jangan segan untuk beritahu. Saya akan kirim semula. Nanti saya semak semula tarikh dan waktu kiriman semula. Mungkin pek masih dalam proses penghantaran. Jika hilang lagi, untuk kiriman gantian, saya akan gunakan poslaju. Diharap saudara dapat bersabar.

      Padam
    2. Ooo..kalau begitu baiklah..tapi rugi byk dah tu..kasihan kat abg pulak

      Padam
    3. Tak dianggapkan rugi. Benda2 macamni membantu kita perbaiki mutu workflow. Negeri tertentu aja yang banyak hilang.

      Padam
    4. Diorg tanam kat pejabat pos kot tuan :).. Hehe..

      Padam
    5. Saya tak berani nak kata kat mana punca masalahnya sebab ada banyak faktor. Apa-apa pun saya berpuas hati dengan perkhidmatan PosMalaysia. Saya pernah guna perkhidmatan kurier lain, 3 minggu baru pembeli terima. Saya tanya mengapa terlalu lama sedangkan jaminnan terima dalam masa 24 jam? Dia jawab, tak dapat hantar sebab hari hujan. Hampeh. Pakailarr payung.

      Padam
    6. Hehehe, jawapan cepu emas :)..

      Padam
    7. sampai ke situ ek kurier lain..kalau mcm skynet tu mmg makan masa 3 hari..baru sampai brg..padahal esok dah sepatutnya sampai..elok plak ngan NationWide..tulis urgent kat kotak tu..esok pagi dah sampai..huhu..x pe la..saya tunggu lagi..tp syg nya benih seperti yg dikirim oleh abg Is dah habis..huuuu

      Padam
    8. rasanya Tuan IS kena pakai posdaftar kalau negeri2 yang banyak hilang tu.... sekurang2 nya bolehlah juga track kat mana bungkusan surat tu...

      setakat ni berurusan dengan syarikat kurier dan pos ni belum pernah ada apa apa masalah... mungkin tinggal di bandar besar... itu sebabnya la...

      bagi yang tinggal di pendalaman, POS malaysia sahajalah sahabat terbaik...hehehe

      Padam
    9. Sebenarnya jumlah yang hilang tak sampai 1% daripada kiriman. Kalau daftarkan, masalahnya saya tidak lagi dapat drop sahaja dalam peti pos, dan penerima pula terpaksa ke pejabat pos untuk mendapatkannya. Tujuan menggunakan Pos biasa ialah keselesaan. Yang hilang tu hanya di kawasan tertentu sahaja. Itupun belum tentu kesilapan oleh pihak pos, sebab kadang-kadang surat dikirim ke tempat kerja yang boleh dicapai oleh orang lain. Dalam mengendalikan blog ini, saya gunakan tema ==Trust. Kalau di negara yang kita anggap teruk dari segi nilai murninya sebenarnya jujur dan boleh dipercayai, malulah kita di negara timur yang bangga dengan nilai agama dan tatasusila tidak boleh dipercayai.

      Selain dari benih-benih tanaman, saya juga cuba menabur benih-benih kejujuran. Saya yakin kita rakyat Malaysia dari pelbagai etnik dan agama ini boleh lakukannya.

      Padam
    10. ye tak ye jugak... lupa pula terma "drop n go" tu... hehehe yelah tak kira hari dan masa boleh drop surat di peti surat(macam saya dulu adakalanya dekat tengah malam masukkan ke dalam peti...hehehe)

      Padam
    11. Macamana pun saya akan tunggu..tp kalau x sampai jugak saya try contact ngan pejabat pos..hehe..ntah dapat ke tak..

      Padam