Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Khamis, 17 Mei 2012

Memproses Daun Bangun-Bangun Untuk Dijadikan Teh

Daun Bangun enak dibuat teh.  Ia perlu dikeringkan tanpa terkena cahaya matahari secara terus.  Jika terkena, teh akan mempunyai rasa seperti daun terbakar.  Rasanya kurang enak.  Untuk teh bangun-bangun yang enak rasanya, ikut langkah berikut.

1, Basuh daun bangun-bangun dan lapkan dengan tisu atau kain bersih untuk kurangkan jumlah air. Jangan hiris daun.
2.  Susun di dalam bekas yang mempunyai laluan udara seperti bakul dalam gambar.  Susun satu lapis sahaja.


Susun daun satu lapisan sahaja.
3. Tutup daun dengan satu lapisan kertas suratkhabar atau kertas yang tidak glossy yang mudah mnyerap air.



Tutup dengan kertas untuk mengelakkan daun terkena sinar matahari yang terik.
4. Jemur di tempat panas selama 4 hari atau sehingga daun kering.
5. Simpan dalam bekas kedap air.

Untuk bancuh teh, ikut langkah berikut.

1. Rebus air hingga mendidih.
2. Tuangkan air panas ke dalam kole.
3. Letakkan satu atau dua helai teh bangun bangun.
4. Kacau hingga warna bertukar kekuningan (sama seperti warna teh biasa).
5.  Jika inginkan teh yang manis, tambahkan gula secukup rasa dan larutkan.
6. Hidangkan dengan segera.


8 ulasan:

  1. owh... maknanya kalau ada byk, kena ada bekas yg besar atau kena buat ulangan byk kali sbb hanya 1 lapisan blh dibuat dlm 1 masa. Boleh tak buat air teh bangun-bangun dan gunakan daun stevia sbg manisan, tuan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya syorkan tanpa gula atau gula biasa. Pemanis stevia ada aftertaste yg rosakkan rasa bangun bangun.

      Padam
    2. Oh ye, stevia ada aftertaste. Mujur saya mmg biasa ambil tanpa sbrg pemanis :)

      Padam
  2. bagus bagun2 ni untuk merawat batuk dan asma. tapi tak boleh banyak kan? nanti "mabuk"..betul ke..puteri tuan is ada minum jugak ke? ok ke? kalau ok saya pun confident nak bagi anak saya minum. saya pun ada pokok ni...
    nanti saya pos daunnya kat tuan untuk confirm-sebb saya was2was jugak betul ke pokoknya sebab masa beli kat nursery dia cakap nama lain(mungkin utara namanya lain)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Puteri hanya minum susu. Anak yg sekolah rendah yg menghadapi masalah asma gemarkan teh ini gemarkan teh bangun bangun. Sama minum untuk kurangkan stress ketika menulis buku teks. Teh ini mempunyai calming effect seperti camomille.

      Padam
    2. thanx nanti saya pos daunnya untuk confirm.. ya.. husband saya pun ada asma..anak pun ada sedikit semput.. masa saya pergi ceramah haritu uztaz (pengamal perubatan) tu ada bagi tau tak boleh banyak nanti - mabuk/khayal. tapi tak pasti berapa bnyak yang di katakan banyak tu... oh kalau puteri biasa minum, saya yakin jugak nak bagi anak saya (3 tahun).. setakat ni bg teh mint n teh lemon ja... terima kasih ya..

      Padam
  3. Salam encik iskandar...saya ada menghantar email kepada encik pada hari selasa untuk bertanyakan beberapa soalan...encik iskandar ada terima tak email saya tu?

    BalasPadam