Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Jumaat, 18 Mei 2012

Gambar Hari Ini -- Sayur Buah di Laman Rumah

Alhamdulillah, walaupun tak banyak, cukuplah untuk seisi keluarga. Gambar diambil menggunakan kamera HP.

Bendi singa, walaupun saiz besar, isinya masih lembut.

Terung Telunjuk dah berbunga.  Bunganya berwarna putih.

Terung Pendek berbuah lebat.

Nah lihat betapa lebatnya buah Roselle ini.

Satu lagi pokok Terung Pendek yang sedang berbuah.

Pokok Terung Pendek ini juga berbuah lebat.

Bunga bendi cantik ketika mekar.

Cili Kampung tidak kurang juga hebatnya.

Labu Air mula berputik. Pendebungaannya perlu dibantu.

13 ulasan:

  1. Wah! Semuanya nampak segar-segar belaka. Sedap ni kalau dibuat ulam dan masakan. Tambahan semuanya organik. Saya suka lihat gambar terung. Terasa nak buat kari pulak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. Terung segar paling best dimasak kari.

      Padam
    2. Tangkap guna kamera HP pun nampak cantik. Elok cerah warnanya.

      Padam
    3. Teknologi sekarang memang hebat. Dulu dulu hanya padan dengan gejet James Bond aja... Kalau versi Melayu Jeffri Zain. Sekarang dalam poket semua orang.

      Padam
  2. Seronoknya bila laman penuh dgn bunga dan buahan sayuran nie...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, memang seronok. Semangat pun semakin membara.

      Padam
  3. wow, semuanya segar-segar sayur En. Is ye. Buah Roselle tu betul-betul buat saya geram tengoknye. Macam mana nak tau bila buah roselle tu boleh dipetik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bila kelopaknya paling segah dan buahnya hampir merekah, ia sedia untuk dituai.

      Padam
  4. suka tengok terung... tambahan terung amat versatil untuk dimasak pelbagai cara... cara mudah goreng cili sahaja...

    BalasPadam
  5. cara pendebungaan ada tak?mcm labu air tu..abg Is kata pendebungaan perlu dibantu..macamana tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, teknik seakan-akan sama dengan teknik pendebungaan labu manis. Ikuti pautan berikut.


      http://www.tanamsendiri.com/2011/10/mendebunga-bunga-labu-manis-secara.html

      Padam
  6. harap dapat follow my blog kembali,saya pun masih belajar menanam sayur sendiri :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya senaraikan blog Nurshah ke senarai panel kanan iaitu "Blog Bertanam Yang Ditemui"

      Padam