Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Selasa, 8 Mei 2012

Gambar Hari Ini -- Pokok Kesum

Pokok Kesum menghasilkan herba yang semerbak enak dijadikan perisa.  ia lazimnya dikaitkan dengan laksa penang.  Saya rasa kesum tidak diberi penghormatan yang sepatutnya ia terima.  Daun kesum kalau dikeringkan amat enak dijadikan perisa setanding dengan herba yang lain seperti basil dan tarragon.

Pokok Kesum


17 ulasan:

  1. Tuan, saya biasa lihat org tanam daun kesum di tanam yg agak lembap tapi dlm gambar ni tuan cuma tanam dalam pasu sahaja tetap tumbuh subur. Boleh share sket tentang penanaman pokok ini?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, kesum suka air. Gunakan tanah dengan nisbah yang mampu simpan banyak air.

      Padam
  2. kesum sangat senang tumbuh. saya biakkan hanya guna sisa rantingnya, rendam dalam air hingga keluar akar. sekarang dah jadi sangat rimbun, hanya dalam kurang 5 bulan.
    En. Iskandar, benih2 sudah selamat sampai ke tangan saya hari ini. terima kasih :) petang ni insya-Allah akan menyemai lagi. yay!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, kesum mudah tumbuh kalau ada air.
      Alhamdulillah benih dan diterima, terima kasih pada rakan-rakan di PosMalaysia yang terampil. Happy Gardening.

      Padam
    2. wah! nak semai apa pulak tu... :D

      Padam
  3. jiran saya tanam kesum dan selom dalam bekas yg tak berlubang. gemuk2 selomnya... saya dah test dgn selom nampaknya menjadi (baru seminggu)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selom kalau dalam bekas, cantik. Kalau atas tanah kena tuai selalu. Kalau tidak, dia akan mengusai semua ruang yang ada. Mudahnya tumbuh. Murah rezeki. :)

      Padam
  4. kesum ni memang suka air dan mudah tumbuh... kalau tak dijaga sangat nanti dia tumbuh memanjang dan merimbun...yang penting tanah mestilah sesuai... kalau dapat tanah liat berpasir mesti galak tumbuhnya...

    yang dekat rumah kalau tengok batang asal dah jadi macam ranting kayu...tak dijaga sangat... last2 alih habis layu semua daun... tapi pucuk still elok...letak dekat tepi edible garden yang baru je buat bulan lepas...hehehe

    BalasPadam
  5. tuan is.. saya rasa saya dapat agak kenapa kebanyakan sayur saya tak menjadi...
    ceritanya begini....
    saya tanam selom menggunakan tanah nursery hitam(semua bekas di rumah saya pakai tanah ni)
    satu bekas selom lagi saya guna tanah tanpa jenama warna merah(jenis berpasir). tanam sama2 tapi selom tanah nursery tu mcm segan nak tumbuh. ada keluar 4-5 helai daun baru. sedangkan selom tanah merah tu mcm tak cukup bekas nak tumbuh? saya ada baca posting pasal tanah. tapi mcm mana saya nak kenal tanah asid atau alkali tanpa alat?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau tanah atas tanah, perhatikan jumlah cacing tanah yang ada di dalamnya. kalau dalam sekali persegi ada banyak cacing, pH tanah adalah ok, maksudnya antara pH6.5 hingga 7.0
      Kalau tiada cacing langsung, pH tanah terlalu rendah iaitu bawah 5.5. Tanah alkali jarang berlaku kecuali tanah dicampur kapur atau abu.

      Padam
  6. saya mau beli benih daun kesum, apakah ada sedia?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat masa ini saya tiada menyimpan benih tersebut.

      Padam
  7. Saya nak cuba tanam kesum di Saudi ada apa2 tips. Saya dah bawa balik batang kesum dan dah rendam dalam cawan. Nak tunggu keluar akar. dah tu nak transfer dalam pasu. Elok letak di luar ke dalam rumah memandangkan cuaca di luar tu panas..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kesum perlu tanah yang berendam dalam air. Cuaca panas tak mengapa tapi tanah mwsti bertakung dalam air. Kalau kering pokok akan renggeh (kurang daun).

      Padam
  8. Tuan Iskandar saya ada tanah terbiar dalam 3/4 ekar boleh tak kalau kita joint venture tanam kesum, encik keluarkan benih saya buat kerja penanaman, rasanya tanah ni sesuai untuk pokok kesum, kalau berminat sila email kat hiyadah@gmail.com boleh bincang lanjut, lokasi Melaka

    BalasPadam
  9. Salam Tuan Iskandar. Tuan ada jual benih Pineapple Mint, Apple Mint, Chocolate Mint dan lain2 mint? Dirumah saya hanya ada mint yg biasa saja. Kalau ada saya ingin beli.

    BalasPadam