Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Rabu, 16 Mei 2012

Gambar Hari Ini -- Cili Ceri, Pimiento

Buah Cili Ceri dah banyak yang ranum.  Segar tanpa suntikan lalat buah.  Cili ini akan dijadikan jeruk.  Anda boleh dapatkan berbagai jenis benih cili melalui tanamsendiri.  Benih terkini ialah merah pedas, 0639.

Cili Ceri, pimiento dengan buah yang sedang ranum.



17 ulasan:

  1. rambang mata saya tengok tanaman En. Is ni. segar segar belaka ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada juga yg kurang menjadi. Bila tak menjadi, tukar tanah, alih tempat. Macam-macam dicuba hingga menjadi.

      Padam
  2. Saya teringin nak tanam macam-macam seperti en Is tapi apakan daya, rumah tak da cahaya sangat. Saya ada lihat kalau di negara 4 musim mereka akan gunakan lampu untuk memberi pencahayaan lebih kepada tanaman mereka ketika di musim sejuk. En Is boleh cadangkan lampu apa nak guna? Saya ada lampu kalimantang dan pijar (bulb) je nih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya baru aja berbincang dengan kawan yang bertanam dalam bangunan. Dia ada sebut jenis lampu yang terbaik yang digunakan. Nanti saya akan tanya. Dia ada sebut tapi saya lupa namanya. Katanya lampu ini tak terlalu cerah tetapi lanjang gelombangnya menepati panjang gelombang cahaya yang diserap oleh daun untuk fotosintesis.

      Padam
    2. Saya ada belajar pasal gelombang far red dan red tetapi hanyalah dari segi teori. Ada juga belajar jenis lampu apa yang sesuai tapi setakat ni macam saya kata hanya di buku sahaja. Tak tahu mana jual lampu sebegitu dan kosnya untuk orang biasa.

      Kalau begitu saya menantikannya entri daripada en Is.

      Padam
    3. Dia ada sebut, mentol tersebut diperolehi dari Jepun. Saya akan sahkan kemudian.

      Padam
  3. en Is... benih saya dah sampai.. masih panas lg.. insyaallah minggu depan boleh mula semai biji benih..
    tak sabar...

    BalasPadam
  4. Encik Is, benih cili ceri ni takde ke?

    BalasPadam
  5. Balasan
    1. Boleh tapi dihadkan 5 pek sahaja seorang.

      Padam
    2. Boleh tapi dihadkan 5 pek sahaja seorang.

      Padam
    3. Boleh tapi dihadkan 5 pek sahaja seorang.

      Padam
    4. Boleh tapi dihadkan 5 pek sahaja seorang.

      Padam
  6. assalammualaikum,encik iskandar kalau saya nak order dengan u, benih cili ceri dgn benih daun sup macam mana...ye..cube cerite...saya dr sg..petani

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cili ceri tiada stok. Benih daun sup ada stok. Cili tanglung, cili marble dan berbagai lagi ada stok. Klik pautan cara memesan benih untuk maklumat lanjut.

      Padam