Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Jumaat, 11 Mei 2012

Gambar Hari Ini -- Buah Kacang Panjang

Buah kacang panjang sulung untuk pokok ini.  Seronok melihatnya, lagi seronok bila memetiknya nanti.

Buah kacang panjang sulung di pintu pagar depan rumah.


Pautan Cara Memesan Benih
Pautan Benih Untuk Dijual

25 ulasan:

  1. saya kagum la dengan En. Is, walaupun ruang tanaman terhad, tapi macam macam sayur ada, macam astro pulak ;)

    BalasPadam
  2. Besar mana la rumah abg Is nie..keliling rumah dia penuh ngan pokok2 yg ditanam sendiri..dah nama blog pun TANAM SENDIRI..dah jadi inspirasi saya untuk terus bertanam cucuk..info2 yg berguna..byk yg kene belajar lg

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rumah kecil aja, lot tengah. Jadi ruang bertanam pun sedikit aja. Tapi itulah keistimewaannya. Kalau ruang banyak, susah nak manage kerana bertanam hanya hobi sahaja.
      Bila ruang sedikit, lebih mudah diurus. Cabarannya sekarang, nak hasilkan tuaian 4 kali lebih banyak dari sekarang sebagaimana yg disarankan oleh isteri.

      Padam
    2. Dimana ada kemahuan, disitu ada jalan.. Walau sekecil mana ruang pun, kalau dah minat, mesti mampu buat..

      Semangat Tuan Iskandar kita ni patut kita contohi.. Kalau ada award "Edible Garden Of The Year", mesti Tuan Iskandar yang paling layak menerimanya.. :)

      Padam
    3. Saya dah lama dapat award saya. Tiap-tiap hari makan sayur segar. :)

      Padam
    4. betul tu..sangat memberi inspirasi..sebelum jumpa blog ni saya tak terpikir pun nak tanam sayur esp jenis sawi, kailan, tomato..ingatkan tak boleh...

      Padam
    5. Tuan,

      Benih yang dipesan telah selamat diterima.. Balik solat Jumaat, dah ada pada petisurat.. Gembiranya saya.. Alhamdulillah :)..

      Terima Kasih tuan :)..

      Padam
  3. salam semua, saya memang teruja dgn tuan is, macam2 adaaa yg ditanam sendiri walau ruang terhad, saya hanya berpeluang sabtu, ahad, aja biasalah... pagi keluar senja baru sampai rumah, bila hujan saya bersyukur tak payah jerus pokok....bilalah nak jadi macam laman tuan is, macam-macam ada.. tahniah tuan is

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Rohima. Nanti laman Rohima pun akan banyak tanaman, InsyaAllah, bila ada masa yang terluang atau ada tenaga yang berlebihan :).

      Padam
  4. Sampai pintu pagar pun jadi tempat utk pokok bermain... Mmg wajar sentiasa dpt menikmati sayur segar

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kacang panjang favourite anak bongsu, Puteri.

      Padam
    2. Kacang panjang memang sedap sebenarnya En Is, terutama makan segar lepas dipetik. Saya pun biasa makan sbg ulam je lepas petik dr pokok masa di kampung dulu :)

      Kalau balik kg wife, saya 'ratah' ulam raja smpi digelar 'kambing' sbb gemar meratah terus lepas dipetik dr pokok :))

      Padam
    3. Ulam raja.. Fuhh.. Sedap kalau makan dengan ikan bakar cicah ngan air asam atau budu.. Nyum²...

      Padam
  5. Dalam blog ini, saya jual 6 jenis kacang panjang. Kesemuanya ada keistimewaan sendiri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tuan,
      Boleh tak kongsikan sinopsis perbezaan dan kelebihan bagi setiap jenis kacang panjang yg tuan jual tu?

      Macam saya ni mmg tak pernah sedar ada pelbagai variety kacang panjang. Yg tahu cuma 1 - kacang panjang :D

      Padam
    2. Sikit-sikit bolehlah sebab perbezaannya tidak ketara sangat. Tapi rasanya ada perbezaan. Ini ikut selera masing-masing.

      Saya sendiri suka rasa kacang silver white.

      Padam
    3. itu lah, banyak sgt varian dan kurang pasti mana satu yg bagus. ikut yang tuan rekomen lagi senang. benih yg ada pada saya dapat dari kawan yang datang dari indonesia. tak tau baka apa.

      Padam
  6. kacang panjang ni paling disukai waktu makan pecal... memang menjadi pilihan paling banyak...hehehe

    selainnya goreng biasa pun sedap...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tunggu rasa kacang panjang tanamsendiri yang fresh. Lepas ni ketagih pecal. :)

      Padam
    2. hari tu da makan bersama dengan kangkung dan sedikit kacang panjang... lepas dah runtuh pancang, malas menanam kacang...heheeh kangkung je masih dalam penanaman...

      selebihnya tanam bendi, terung dan sayur daun yang lain

      Padam
    3. banyak la juga... nak terbitkan kat blog masih tak sempat2 lagi...hehehe

      sayur daun kebanyakkan benih drpd tuan is sendiri... puas hati tengok sawi... seperti dikedai... tanpa menggunakan racun...huhuu

      Padam