Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Khamis, 24 Mei 2012

Benih Baru Untuk Bulan Ini

Saya ada menerima beberapa batch benih baru.  Kini ia sedang diuji tahap bernas.  Antara benih yang dimaksudkan ialah:

Terung Bulat DwiWarna
Sawi Wang Bujang (008), batch sebelum ini telah habis
Bunga Pansy
Herba Sweet Basil (telah habis dipesan)
Herba Dill (habis)
Bunga Dianthus
Bunga Cosmos
Bunga Aster
Peria Besar
Bunga Phlox
Bunga Straw Flower
Herba Sage (habis)
Sawi Pahit Daun bambu
Bunga Chinese Forget-Me-Not
Bunga Balung Ayam
Bunga Purple Coneflower (habis)
Bunga Chrysenthemum Putih
Bendi Merah
Herba Thyme
Herba Cleome (Mamam)
Bunga Gomphrena Globosa
Purple Markisa
Giant Sunflower
Keratan Mulberi (habis, batch baru kena tunggu dua minggu lagi)
Rizom Temu Pauh
Rizom Bunga Harum Malam (Polianthes tuberosa) (telah habis dipesan).



35 ulasan:

  1. salam Tuan Is,
    Rizom Bunga Sedap Malam ni..tanam guna biji benih ye?..nanti tunjuk gambar boleh?..bukan apa bila cari gambar kat google, lain tempat lain lagi gambar ditunjukkan.TQ

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak, guna akar (rizom) seperti halia.

      Padam
    2. En.Iskandar,

      nama Bunga Sundal Malam itu tak perlu diubah hanya kerana tak sedap didengar...
      ini kerana Bunga Sedap Malam akan merujuk kepada bunga jenis lain iaitu Pokok Kemuning...
      manakala Bunga Sundal Malam pula mudah dikenal sebagai tuberose...

      Harap Maklum... ;p

      Padam
    3. Owh ye ke? Ingatkan sama. He he. Ok, kalau gitu saya guna nama Latin. Sebab bila saya sebut nama tu, orang merah muka. Segan pulak.

      Padam
    4. dulu saya pun tak tahu... tapi oleh sebab suka cari bunga-bunga wangi 'orang dulu-dulu' lama-lama kenal juga la...
      lagi pun ada beberapa buku saya rujuk... Bunga Sundal Malam itu sendiri pun ada dua jenis... yg Sundal Malam 'tuberose' adalah jenis komersil org jual... ada satu type lagi dipanggil Sundal Malam Kampung nama lain santalia - saya sedang cari baka ini... yg saya jumpa di nurseri di sungai buluh tidak sama seperti gambar di dalam buku...

      Padam
  2. banyaknya... cemana rupa giant sunflower tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baka yg sebelum ni saya namakanbunga matahari besar. Pokok dari benih yg saya semai belum berbunga.

      Padam
  3. Bunga Chrysenthemum Putih

    Tuan,
    Adakah terdapat Bunga Chrysenthemum selain putih?

    BalasPadam
  4. Dah boleh booking ke benih-benih ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh. Tapi benih hanya akan diedar bila saya dapat sahkan bercambah.

      Padam
    2. En. Is, nak booking herba thyme, dill dan mulberri

      Padam
    3. En. Is..herba saya booking ni ada lagi ke atau kena tunggu stok baru..?

      Padam
    4. Ya, yang dah booking saya ada simpan. :)

      Padam
    5. canteeekk terima kasih ;)

      Padam
    6. benih yang dibooking ni ada berapa pek En. Is simpan? saya nak buat order list benih pada En. Is.

      Padam
    7. Yang Mat Jon booking pesan. Kalau dalam bungkusan ia tahan setakat 2 minggu aja.

      Padam
  5. Forget me not sesuai dgn panas di kl?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh hidup. Pastikan berada tempat teduh waktu tengahari.

      Padam
  6. nak book yg ni dulu, Bunga Chrysenthemum Putih, Keratan Mulberi, Rizom Bunga Sedap Malam..
    yg lain2 akan d tambah nanti..

    BalasPadam
  7. saya booking dulu... bayar kemudian ya tuan is...
    1. benih pansy 2
    2. chrysantemum putih 2
    3. giant sunflower 1
    nanti kalau ada tambahan saya maklumkan.

    BalasPadam
  8. chrysantemum putih tu buleh buat teh ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah abg Is..pos aritu dah selamat sampai..cuma sampulnya dikoyakkan ditengah..agaknya terkoyak masa dlm perjlnn kut..saya akan cuba gunakan masa yg terluang ini utk menanam..terima kasih banyak2 abg Is..

      Padam
  9. boleh booking dulu ye? sy akan email dahulu benih yg saya nak ye..

    BalasPadam
  10. alhamdulilah biji benih saya dah sampai.terima kasih untuk benih extra!!suka betul isteri saya dapat benih yg dia nak.

    BalasPadam
  11. Salam Tuan,

    Banyak tu benih² baru.. Boleh booking dah ni :).. Nanti nak bagi list benih² yang nak di pesan tu..


    P/s: Penat pindah office pun x habis lagi.. Baru dapat luangkan masa untuk baca blog tanamsendiri.com ni.. Rindu nak baca penulisan tuan.. Hehehe :)..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Sir Syahmi,
      Kebetulan tidak banyak artikel saya tulis minggu lepas. Terima menantu. Minggu ni menulis semula. :)

      Padam
    2. Wahh, tahniah tuan.. Hehe..

      Mudah-mudahan beroleh zuriat yang soleh dan solehah.. Amin..

      Padam