Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Isnin, 2 April 2012

Patch Bangun-Bangun

Ruang laman rumah, bahagian tepi pagar dijadikan patch bangun-bangun.  Tak sabar tengok pokok ni membesar memenuhi ruang.  Dah lama tak minum teh bangun-bangun.  Stok pun dah habis.

Patch bangun-bangun.

2 ulasan:

  1. pokok oregano saya pun cepat je besar, tapi masih dalam polibeg lagi sebab tak plan lagi nak tanam kat mana. hehe. orang tua kata daun bangun-bangun ni boleh dbuat teh utk sejukkan badan dan buat ubat sakit tekak. tapi saya tak tau daun ni perlu dikeringkan dulu ke untuk di buat minum? yang saya tau utk letak dalam masakan memang biasanya guna yang kering. (tapi mesih beli yang dalam botol sebab tak tau pulak macam mana nak keringkannya. haha)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Airnya memang enak diminum. Ketika keringkan, jangan ricik atau mayam daun. Jemur seluruh daun di tempat yang tidak kena cahaya matahari secara terus. Kalau diricik daun atau dijemur di bawah cahaya matahari, teh bangun-bangun ada rasa daun kering. Kurang enak rasanya.
      Saya bungkus daun dalam brown bag dan jemur ditempat panas selama 3 hari. Daun disusun agar tidak bertindan.

      Padam