Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Jumaat, 27 April 2012

Musim Bunga Di Laman Rumah

Orang lain merempuh salji baru dapat menikmati musim bunga.  kita, bila-bila masa pun musim bunga.  Itulah nikmatnya kalau bertanam sendiri.


Bunga Kumquat

Bunga Telang

Bunga Roselle
Bunga Kemunting Cina

Bunga Alamanda

Bunga Petunia

Bunga Senduduk

Bunga Tongkeng

Bunga Cili

Bunga Sawi

Bunga Terung

Bunga Kosmos

Bunga Selasih
Bunga Teratai

24 ulasan:

  1. Rumah jadi menarik bila banyak bunga kelihatan. Oh ye, saya ada cuba tanam pokok senduduk putih tetapi akhirnya mati, tidak pasti kenapa. Cuba tanya dengan org lain, mcm2 andaian yang keluar

    BalasPadam
    Balasan
    1. Perlukan maklumat yang terperici untuk tetntukan sebab tanaman mati. Banyak faktor, mungkin sebab itu dapat banyak andaian.

      Padam
    2. tapi andaian2 yg keluar semuanya berkisar hal mistik, tu yg saya x tau nak ubah apa dr segi pertanian :D

      Padam
  2. bersyukur pd Allah, dpt menikmati semua kecantikan ni.

    BalasPadam
  3. suka teratai merah tu,tapi tak tahu mana nak dapat bibitnya.Ada idea?..terimakasih tuan.

    BalasPadam
  4. errr en is, bibit tu apa? bibit bibit perkenalanka?
    sejak adik saya tunjuk blog ni setiap hari saya jenguk...owh menarik gmbr2 bunga ni...saya suka bunga sawi n bunga senduduk tu... dulu bunga senduduk d kampung saya kawasan bukit simpoq saiz giant tau siap ada buah lagi...tapi sekarang rasanya dah tak dak dah.....nanti saya tnggu benih en is kirim sampai saya akan mula kan projek mega mini kebun hehehhee

    BalasPadam
    Balasan
    1. :)
      Tak sabar tunggu projek Mega Kebun mini BugsCrafting.

      Padam
    2. Bahasa lembut untuk benih. Biasanya guna dalam bahasa syair. Di Sabah, perkataan ini lazim digunakan.
      Di KL, bibit dah dihantar pulang. :)

      Padam
  5. first time jug dengra prkataan bibit tu.
    Saya pun hari2 kalau ada entry mesti buka kat sini.

    gambar bunga sawi paling nice.

    BalasPadam
  6. helo.. ermm boleh tanye ,pic last tu ,pokok terantai or seroja???

    BalasPadam
  7. b unga tongkeng... kat sini kita org panggil bunga tikam seladang.wangi baunya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Di Kajang bunga tersebut popular, banyak dijual di pasar. Ia dibuat ramuan telur goreng, sayur goreng dan sup. Popular. Banyak dijual di Pasar Kajang.

      Padam
  8. salam en. is....bunga komquat tu, limau mandarin tu ke? cantik tul bunga teratai merah tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak, kumquat jenis limau kecil yang biasanya dijual ketika perayaan tahun baru cina. Buahnya sebesar ibu jari. Kulitnya manis manis masam.

      Padam
  9. apa rahsia bunga petunia berbunga lebat. saya ada beli 3 pasu. bila dah habis berbunga pokok mati.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bila bunga dah layu, potong batang dan boleh disemai dalam pasu baru. Pokok induk akan tumbuh tanting baru. Kalau tidak dipangkas, ia akan kering dan mati.

      Padam
  10. cantiknya teratai kaler pink gelap macam tu. susah nak jumpa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang susah nak dapat. Kalau nak tanam, perlu ada kolam.

      Padam