Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Rabu, 25 April 2012

Gambar Hari Ini -- Roselle

Roselle bila dah ranum perlu dipetik.  Saya lambat sedikit petik.  Benih roselle bercambah ketika masih belum dituai.

Buah roselle sedia untuk dituai.

Benih bercambah ketika masih di atas pokok.



9 ulasan:

  1. sy pun pernah alami benih bercambah sebelum dituai. tuan is, apa solusi untuk roselle yg terkena kulat? pokok induk saya teruk diserang. malangnya ia menjadikannya reput dari dalam dan akhirnya mati kering. sawi sy juga mcm ada mslh,blh tgok gmbrnya di link http://adaapadgnaidadewie.blogspot.com/2012/04/sawi-hong-kong.html?m=1 hrp tuan is dapat bantu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau terkena kulat (disebut penyakit damping off atau penyakit reput batang) kebiasaannya disebabkan oleh pokok terperap dalam tanah yang basah. Cabut pokok yang terkena penyakit dan bakar untuk mengelakkan penyakit daripada merebak.

      Padam
    2. maksud tuan is, cabut keseluruhan pokok atau daun bmsalah?

      Padam
    3. Owh saya ingatkan kulat pada batang. Kalau pada daun, hanya buang dan bakar daun.

      Padam
  2. ops, roselle mmg btg hbis. daun tu sawi sy. tq tuan is. agk2 kalau sy try racun dlu dgn malathion pd btg y kna kulat tp msh hdup tu,bkesan tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Malathion digunakan untuk membunuh serangga leh professional grower. Saya tak pasti samada malathion boleh digunakan untuk membunuh kulat. Perlu ingat bahawa walaupun malathion dikatakan selamat, ada kajian yang menyatakan ia menyebabkan sindrom ADHD dalam kanak-kanak. Rujuk Maugh II, Thomas H. (16 May 2010). "Study links pesticide to ADHD in children". Los Angeles Times.

      Padam
    2. kalau kulat biasanya pakai fungicide... betul tak tuan is???

      saya dulu pernah ada pokok cili yang da nak mengalami kematian... pokok layu jer... kene penyakit layu bakteria... last2 cuba siramkan ngan air kunyit... hidup plak dia memanjang...tak tahulah air kunyit tu berkesan ke tidak tapi memang tahu kunyit tu anti bakteria/anti fungal... mungkin boleh cuba... tak salah pun...

      Padam
    3. Cadangan yang baik Sdr zicron21ck. Air kunyit memang dapat menyelesaikan masalah tersebut. Saya pernah terbaca artikel tentang penggunaan kunyit.

      Padam
    4. Saudara zicron21ck guna serbuk kunyit ke?

      Bagaimana pula dengan sukatannya dan kekerapan siraman?

      Padam