Halaman

Cari Blog Ini

Isnin, 2 April 2012

Cambahan Kacang Panjang Sedia Untuk Dialih

Selepas seminggu semai kacang panjang, cambahan dah sedia untuk dialih.  Cambahan ini akan dialih ke patch belakang rumah.

Cambahan Kacang Panjang

8 ulasan:

 1. Semua anak benih tu dah x sabar nak mengeluarkan hasil kepada tuan :)..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Dan saya pula dah tak sabar nak makan ulam kacang panjang. Tapi kena alih dulu. :)

   Padam
 2. owh... nampak mcm agak besar baru sesuai dipindahkan ye

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ya bila tumbuh set daun sebenar. Dari pembacaan saya, ada yang syorkan cambahan dipindahkan bila batang yang keluar menunjukkan tanda-tana ingin memanjat. Tapi dari pengalaman saya, elok alih masa keluar set daun sebenar, iaitu seminggu selepas disemai. Pokok lebih cepat membesar kalau dialih ketika itu.

   Padam
 3. Salam En.Iskandar. Saya ternampak daun kacang panjang tu macam ada corak2 warna coklat. Kenapa ye? sebab pokok kailan saya pun abnyak yang daunnya ada corak2 macam tu. Basuh pun tak hilang.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Corak tersebut kelihatan kerana ada kekabuh bersaiz kecil (flea beetle) makan permukaan daun. Kalau ia makan sedikit seperti itu tak memudaratkan sangat. Tapi kalau ia makan banyak, kena hapuskan kekabuh tu.

   Padam
 4. Tuan,
  bagaimana sebenarnya untuk 'menggali' benih dan tanah ini keluar dr lubang dulang semaian ini? Ada alatan khas ke supaya keadaan tanah tidak pecah dan akar pokok tidak luka dan pokok kekal segar selepas dipindahkan?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Pastikan tanah lembap. Kalau kering, tanah akan tertanggal ketika mencabut semaian.
   Pegang pada pangkal cambahan dan tarik dengan berhati-hati.

   Padam