Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Khamis, 5 April 2012

Analisis Nilai Pemakanan Bagi Setiap 100g Kaliks Roselle

Buah Roselle

Protein, 1.145g
Lemak, 2.61g
Serat, 12.0g
Abu, 6.90g
Kalsium, 1.263g
Fosforus, 0.2732g
Besi, 0.00898g
Karotena, 0.00029g
Thiamin, 0.00117g
Riboflavin, 0.00277g
Niasin, 0.003765g
Asid askorbik (Vitamin C), 0.0067g

Sumber:  Manual Teknologi Penanaman Rosel/Musa Yaacob, Engku Ismail Engku Ahmad, Yahaya Hussain, MARDI, 2006 

11 ulasan:

  1. Wah! Manual khas untuk penanaman roselle sahaja?
    Mungkin boleh kongsi kaedah penanaman yg betul dan lengkap dengan menggunakan biji benih? Yang ada sblm ni saya lihat kaedah menggunakan keratan batang.

    Lihat pada khasiatnya, buah ini mmg cukup baik pada saya sbb rendah lemak tetapi kaya dgn serat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sebenarnya banyak buku keluaran MARDI tentang teknik betul penanaman tanaman biasa dijumpai di Malaysia. Rasanya boleh rujuk laman web http://ebookshop.mardi.gov.my/main.php

      Rasanya di MAHA 2012 ni pasti buku MARDI ini akan dijual lagi. Harap ada sales untuk buku harga murah.

      Padam
    2. Betul tu I wong. Harga manual tu agak tinggi sedikit tapi berbaloi. Maklumatnya padat dan terbukti kesahannya. Kalau ada sales boleh borong banyak lagi. Hari tu banyak yang saya pegang lepas tu letak semula. :)

      Padam
    3. Kena reserve duit gaji utk borong buku masa MAHA la lepas nie :D

      Padam
    4. Sokong tu :).. Kalau nak beli benih, x jadi masalah, sebab tuan iskandar kita ni ada je.. Cuma kalau benih yang rare tu boleh la beli dan dikongsi-kongsi sikit² :)..

      Padam
  2. Khasiat Roselle ni memang dah terbukti secara klinikal..

    Roselle dikatakan mampu :
    * Menyegar & mengembalikan tenaga
    * Menghilangkan selsema & sakit tekak
    * Meredakan batuk & mencairkan kahak
    * Menyihatkan & mencerdaskan minda
    * Mengurangkan stress & sukar tidur
    * Mencegah kanser & penyakit kronik
    * Menstabilkan tekanan darah tinggi
    * Meningkatkan daya tahan tubuh
    * Membantu proses pencernaan
    * Mencantikkan kulit & awet muda
    * Mengurangkan kolesterol yang berlebihan

    Dan yang paling utama, ianya boleh di tanam sendiri dihalaman rumah tanpa memerlukan penjagaan yang rumit :).. Jadi kita x perlu membeli kordial² dipasaran yang mempunyai kandungan gula yang banyak.. Cara² membuat Kordial Roselle ada diterangkan oleh Tuan Iskandar di blog ini :)..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nampaknya kita kena buka thread tentang khasiat sayur/buah. Saya perhatikan orang yang makan sayur yang mengandungi asid amino perlu yang lengkap lebih ceria berbanding makanan yang tidak lengkap.

      Padam
    2. agak2nya lepas ni boleh buka forum sekali...heheheh seterusnya gathering bersama semua pembaca blog tanamsendiri....waktu gathering boleh la borong biji benih, kongsi dan sebagainya...hehehe

      itu pun idea yang baik... ada sesiapa bersetuju???hehehe

      lama dah tak tanam roselle... belian untuk bulan ini...hihihih

      Padam