Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Jumaat, 2 Mac 2012

Roselle, bila berbuah, lebat.

Satu perkara yang saya gemar tentang roselle, bila berbuah, buahnya sangat lebat.  kalau terlupa diikat pancang, bila buah besar, pasti pokok tumbang.  Roselle yang saya tanam dalam bekas dah mula berbunga dan berputik.  Yang risaunya, putik tumbuh lebat hingga tiada ruang.  Macam mana buah pokok ni nak besar?  Tunggu aja lah nanti, baru tahu jawapannya.  Tanam roselle puas harti.  Dapat bekalan jus roselle dan jem roselle yang berpanjangan.  Cuma, siapkan botol dan bekas jem banyak-banyak.

Roselle berbuah lebat.

5 ulasan:

  1. Wah, jeles lak tgk pokok roselle tuan.. Hehe.. Agak² berapa lama untuk dari benih membesar hingga seperti dalam gambar ni?.. X sabar rasanye nak try resepi Jus Roselle seperti En. Iskandar post di blog ni.. Mesti menyegarkan badan terutamanya setelah penat bekerja.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pokok ini dah 6 minggu. Tak lama lagi dapatlah tuai buah roselle. :)

      Padam
  2. owh... pokok roselle perlu disokong ye? Igt pokoknya cukup kuat utk sokong diri sendiri. Baru tau pokok roselle perlu sokongan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun semua jenis pokok berbatang keras tak perlu sokongan tapi lama-kelamaan lepas menanam baru saya tahu pokok memang perlukan sokongan agar ia kuat. Tak semestinya ia batang keras tak perlu sokongan. Terutama kalau pokok hiasan yang baru ditanam. Ia memang memerlukan sokongan agar ia dapat membina akar yang kuat.

      Nampaknya nanti roselle tuan boleh la dibuat jem. Nyum~

      Padam
    2. Yer, jem dan jus sekali. :)

      Kalau tak disokong, pokok ni nanti pasti akan tumbang. :)
      Pokok roselle, terung dan tomato, semuanya saya letak pancang kayu.

      Padam