Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Isnin, 26 Mac 2012

Gambar Hari Ini -- Thyme

Pokok thyme ini dah merimbun. Ia perlu dipotong supaya terus merimbun. Keratan boleh dikeringkan dan digunakan sebagai perisa dalam masakan. Kalau buat ulam cicah samnbal cili pun enak juga. :)
Pokok Thyme diganmtung di tiang rumah.

6 ulasan:

  1. Salam... suka tengok pokok2 ni. Kalau boleh nak tanya.. kat mana ya nak dapatkan herba2 segar untuk ditanam seperti rosemary, thyme ini?
    Adakah dijual biji benih?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya ada simpan benih beberapa jenis herba tapi takut sikit nak dikongsi, sebab saiznya sangat halus memakan masa yang terlalu lama untuk membesar. Lebih mudah ditanam selalui keratan batang. InsyaAllah minggu ini saya akan pergi dapatkan benih herba dari sumber yang lebih reliable. Bila dapat nanti saya akan warwarkan dalam blog ini.

      Padam
  2. Hi, could you please advise how to plant thyme? Does it need lots of sunlight? My thyme plant become woody slowly. How can I save it?

    BalasPadam
  3. Thyme is drought loving plant. To sow thyme, use grits or sand. The growth is very slow because the seeds are tiny. Yes it needs a lot of sunlight. You may place it in driect sunlight. To make the plant aromatic, place it in direct sunlight. Use well-drained soil. To avoid the plant from become woody, you need to trim the plant regularly. You may dry the trimmings and use as seasoning. There are many varieties of thyme. The plant shown in the photo above tastes a little bit like kesom, a very popular Malaysian herb. :)

    BalasPadam
  4. nak tanya...pokok ni boleh beli online tak? kalau dekat boleh pegi beli terus ..=)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya akan sediakan dulu. Hubungi semula dalam masa 2 minggu.

      Padam