Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Isnin, 26 Mac 2012

Benih Bunga Matahari

Bunga matahari yang telah dikeringkan untuk mendapatkan biji benih.  Kebiasaannya benih yang fresh begini akan bercambah dalam masa satu atau dua hari selepas disemai. 

Bunga matahari yang dikeringkan untuk mendapatkan benih.

13 ulasan:

  1. Salam ceria..
    Begini rupanya bunga mhari yg boleh di tuai.Saya ingat tunggu sampai daunnya mati semua..oh..tidakk..dah rosak agaknya benih2 bunga aku tu..Tuan, terimakasih maklumat ini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kembali,
      Puteri Purnama boleh bungkus dalam kertas surat khabar. Kemudian tinggalkan dalam dashboard kereta selama 2 hari. Bila buka, bunga dan benih akan kering. Simpan dalam bekas yang kedap udara (misalnya tupperware) dan simpan dalam peti sejuk (jangan simpan dalam bahagian beku). Keluarkan benih yang ingin disemai sahaja. InsyaAllah benih boleh tahan sehingga 2 tahun.

      Padam
  2. Salam tuan..

    Kalau kita simpan benih dalam bekas kedap udara tapi pada suhu bilik, berapa lama agak² dapat tahan benih² tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya kurang pasti, tapi benih kangkung yang saya simpan pada suhu bilik tidak lagi bernas selepas 6 bulan. Mungkin saya terbeli benih yang dah lama. Sekarang sebagai langkah berjaga-jaga semua saya simpan dalam peti sejuk.

      Padam
    2. Owhh.. Ok, jadi kalau nak tahan lama, baik saya simpan dalam peti.. Jangan ada orang makan dah la.. Hehehe :)

      Padam
    3. Ada saya pernah terbaca, kalau simpan di luar pun tahan, tapi kena kedap udara. Paling lama yang saya baca, 80 tahun. Simpan dalam tin sebelum perang dunia. Cucu jumpa dan semai, masih bercambah. :)

      Padam
    4. Fuhh.. Mesti mahal benih tu kalau dijual.. Hehe.. Sentimental value tu..

      Padam
    5. Itu lah. Dari pembacaan saya kalau betul-betul nak suruh tahan lama mesti simpan sealed dalam aluminium foil.

      Padam
  3. Salam En. Iskandar.

    Thank ya untuk benih ari tu.Meriah sangat rumah saya dengan bunga sunflower. Suka-suka...
    Saya dah tuai sunflower saya last week dah kering & dah asing2kan. Benih tu nak dihantar ke melaka untuk adik saya & berbagi dgn office mate. Suka betul mereka. Perlu ke disimpan dalam fridge? Kalau suhu bilik tahan lama x even dalam one touch tupperware?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam Azreen Afiza,
      Simpan dalam peti tapi bukann bahagian beku, bahagian sejuk aja. Kalau untuk semai tahun ini, memadai simpan dalam tupperware pada suhu bilik. Saya simpan dalam peti sejuk sebab volume banyak dan niat nak simpan lama.

      Padam
    2. salam Tuan,

      benih bunga matahari yang Tuan kirim tempohari saya sudah semai dan memang cepat betul bercambah, dalam 1 hari je. tak sabar nak pindah ke tapak tanaman dan tunggu dia berbunga pula :)
      lepas ni boleh tuai dan simpan sendiri benih baru ikut kaedah yg Tuan bagitau ni. mesti cantik dapat tengok sunflower besar-besar. terima kasih.

      Padam
  4. assalamualaikum sya nk tanya kalau simpan dlm balang kaca lps tu simpan dlm peti sjk blh ke?(benih snflwr)

    BalasPadam