Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Rabu, 21 Mac 2012

Alatan -- Kit Asas Sistem Titis, Rain Drip

Kit sistem titis yang asas yang akan dijadikan sample untuk sistem titis yang akan digunakan di belakang rumah.  tiub PET 75 kaki, 25 penitis, 1 penyambung tiub lurus, 3 penyambung tiub T, 2 penyambung tiub sesiku, 4 penyesuai paip, penyumbat cengkam hujung, 1 pelaras aliran, 1 pelapik vinil (washer), 1 penapis anti-sipon.  Semua ni rasanya dah cukup untuk patch belakang rumah.  Kalau menjadi akan suaikan sistem yang sama di seberang jalan depan rumah.
Kit sistem titis

Kit sistem titis lengkap dengan layout pemasangan.

7 ulasan:

  1. Di mana tuan beli dan berapa harganya ni? Adakah dgn set ini masih ada beberapa alatan lain yg diperlukan supaya sistem yg dikehendaki lengkap sepenuhnya?

    BalasPadam
  2. Kit ini saya beli di sebuah kedai hardware di Midvalley. :) untuk dijadikan sample untuk sistem drip. Kalau ingin titis secara manual, cuma perlu paip sumber air. Untuk sistem automatik, perlu water timer.
    Saya beli kit ini dengan harga RM70++. kalau perhatikan alatan di dalamnya, kira OKlah. Sebagaimana ulasan Sir Syahmi, kalau beli runcit, dalam RM50. Masalahnya, sebelum beli kena tahu peralatan yang perlu.
    Dari kit ini saya harap akan faham cara ia berfungsi dan rupa peralatan yang diperlukan. Kalau buat terus tanpa kit yang sesuai, terdapat masalah backflow dan tekanan yang tak sekata.
    Jadi, kit ini saya jadikan sample sebelum bina sendiri kit yang lebih besar untuk kawasan di depan rumah, di seberang jalan. :)

    BalasPadam
  3. Untuk patch belakang rumah dah cukup tu tuan :).. Makin subur la pokok-pokok di patch belakang rumah.. Paling penting, ia memudahkan tugas kita dan tiada lagi istilah terlupa siram pokok :).. Betul x tuan?

    BalasPadam
  4. Ya, harap-harap begitulah. Mem tengah buat layout sayur pilihan untuk diletakkan dalam patch tersebbut. :)

    BalasPadam
  5. Hehehe, dah siap layaout.. Moga² berjaya hendaknya.. InsyaAllah, minggu ni saya nak cuba pasang sistem penitis (dripper 'L' dan microtube) pada paip getah yang biasa pada rumah.. Kalau x bocor, boleh la guna paip getah rumah je tanpa beli poli paip 16mm tu :).. Gunakan barang terpakai :)..

    BalasPadam
  6. Kit ni boleh ke guna ker kalau kita tggalkan pokok tu utk 2 mggu paling lama? ;-)

    BalasPadam