Halaman

Cari Blog Ini

Jumaat, 10 Februari 2012

Tuaian Hari Ini -- Lobak Putih, Raphanus sativus

Hari ini anak-anak yang kecil masak sendiri. Menu mereka, mee segera dibubuh sayur tanamsendiri.com.Puteri pun sibuk sama menuai.  Bila masuk ke rumah, kedua-dua tangan menggenggam buah zucchini.  Habis zucchini yang niat dijadikan benih dah jadi makanan Puteri.  Yang pasti, buah tersebut pasti enak sebab selepas sekali gigit, Puteri tanak share dengan abang-abangnya.  
Sayur pilihan anak-anak untuk dimasukkan dalam mee segera, kobis, kailan, sawi hong kong dan lobak putih.  Lobak putih yang terakhir dituai oleh Mama untuk digoreng bersama bawang putih dan lada hitam. 
Nampaknya hujung minggu ni nak kena semai lobak putih dan sawi hong kong.  Niat nak semai 100 pokok lobak putih dan 100 pokok sawi hong kong.  Kalau 10 lobak putih disemai dalam 1 bekas gabus, maksudnya kena ada 10 bekas baru cukup.  Mana nak letak.  Nampaknya kena siapkan raise bed cepat sedikit.  Bahagian belakang rumah kena cahaya pagi.  elok tu untuk tanam sayur.  Hari ni semai dulu dalam tray semaian.  1 tray ada 99 sel.  1 tray semai lobak putih, 1 tray semai sawi hong kong.  
Kena rancang betul betul ni sebab nak test benih sawi bunga baka yangtze dan baka wang bujang.  Kalau tengokkan brosur, dua-dua ni nampak sedap dan rangup.  Khabarnya boleh tuai dalam masa 3 minggu.  Itu kalau intensive gardening.  Kalau macam saya ni, mungkin sebulan kot.  :)  Benih ni belum dimasukkan dalam senarai benih untuk dijual sebab saya  belum test lagi.  Kalau benih cantik, akan saya jual.

Hari ini juga benih bendi baka baru iaitu baka 666 telah saya terima.  Harganya mak oii mahalnya.  Tin saiz kecil aja, setinggi 1 inci tetapi harganya berganda berbanding bendi singa yang sememangnya mahal.  Dari penjelasan pembekal, bendi ni bercabang dan menghasilkan buah yang banyak bagi setiap pokok.  Buahnya bewrwarna cerah seperti bendi singa tetapi saiznya tidak sebesar bendi singa. Mesti semai ni.  Apa-apa pun ruang bertanam mesti disediakan dulu.

Mencabut lobak puth.Gambar kamera hp, tiada versi resolusi tinggi.

Sebahagian dari tuaian hari ini. Gambar kamera hp, tiada versi resolusi tinggi.

1 ulasan:

  1. bole kongsi tempat En.Is selalu beli/cari benih... benih yg saya pernah beli di nurseri / kedai kadangkala banyak rosak dari yg hidup... semai 8 biji... yg hidup 2 pokok shj... :(

    BalasPadam