Halaman

Cari Blog Ini

Selasa, 28 Februari 2012

Gambar Hari Ini -- Bunga Tomato

Kalau tanam tomato, elok tanam banyak pokok keranatomato agak cerewet penjagaannya.  Sebahagian akan mati sebelum membuahkan hasil.  Paling cerewet penjagaan tomato ketika berbunga dan berbuah.

Bunga Tomato

11 ulasan:

 1. pokok ini cerewet ke penjagaannya, tuan? adakah masalah yg sama jika ditanam secara fertigasi?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Saya belum cuba lagi tanam tomato secara fertigasi. InsyaAllah di masa hadapan akan dicuba.

   Padam
 2. kenapa pokok tomato yang ditanam berbunga tapi tidak lekat menjadi buah?pokok tomato yang saya tanam bunganya gugur selepas kembang...

  BalasPadam
  Balasan
  1. Mungkin terkena penyakit "blossom end rot." Satu dari puncanya ialah terlebih siram. Mungkin juga kerana terkurang atau terlebih nutrien. Saya akan bincangkan tentang penyakit yang lazim kena pada tomato. Saya sendiri pun banyak kali gagal tuai hasil sedangkan tomato seronok ditanam.

   Padam
  2. Oh ya, terlupa. Satu lagi punca bunga tomato luruh ialah bunga yang dihasilkan tidak didebungakan ketika mekar. Ini mungkin berlaku bila hujan dan tiada serangga pendebunga datang berkunjung.

   Padam
 3. saya tanam tomato, tomatonya jadi tomato mini la plak... lepas tu ada pokok baru cuba kaedah membuang "sucker" menurut video yang ditonton di youtube...

  sekarang tengah menunggu pokok tomato roma vf, lambat sungguh pembesarannya...

  BalasPadam
  Balasan
  1. Memang lambat sikit kalau berbanding sayur daun, tapi hasilnya nanti memberi kepuasan. Kalau jenis mini buah banyak nanti. :)

   Padam
  2. masalah ianya bukan tomato mini... saiz dia sepatutnya besar...mungkin kurang makanan atau nutrien... tu kecik je tomato nya...

   Padam
  3. Oh, he he. Saya kena buka thread tentang tomato kalau macam tu. Yang saya gerun tu, tomato ada banyak jenis. Kalau 10 posting pun tak cukup. :)

   Padam
 4. saya suka tanam tomato... dan Alhamdulillah saya tiada masalah dgn tomato yg ditanam... selepas semai... pokok besar... berbunga dan terus hasilkan buah... sbb tu bila org tanya kenapa bunga gugur sy tak dpt nak jawab... tp kebiasaan menyiram saya - saya siram pada pangkal pokok shj... daun dan bunga jarang terkena air... klu kena pun sikit2 terrenjis... itu yg saya perasan la... sbb sy pernah siram bendi kena bunga... dan bunga dia gugur... jd tak dpt buah... oleh itu saya kekalkan utk siram pokok berbuah siram pd pangkal shj... lebih2 lagi masa pokok sedang berbunga...

  BalasPadam
 5. salam,

  en is, adakah pokok tomato ni jenis pokok tahan panas? ke perlu teduhan? pokok tomato saya yang kena direct sunlight daunnya jadi hijau keperangan, yg di bawah pokok (kwsn redup) pokok tomatonya hijau cantik.

  BalasPadam