Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Ahad, 8 Januari 2012

Alatan -- Set Uji Tanah, Soil Test Kit

Set ini mengandungi bekas bekas plastik dengan skala warna, penguji dan penitis untuk uji pH, kehadiran nitrogen, fosforus dan kalium (NPK).  Maklumat daripada hasil ujian dapat membantu menambah bahan untuk membaiki keasidan serta kesuburan tanah.

Set uji tanah, Soil Test Kit
  ----------------
The kit consists of four plastic containers with a color scale for reference, a dropper, and pills  to test the pH, the presence of nitrogen, phosphorus and potassium (NPK). Information from the test results can help to add substance to improve the pH and the soil fertility.

7 ulasan:

  1. Salam,
    Kalau alat moisture meter ada fungsi cek PH dan pencahayaan, adakah kita masih perlukan kit ini ye?

    BalasPadam
  2. Kit ini untuk check kehadiran makronutrien, kalau guna baja organik, rasanya tak perlu. Saya beli kit ini just for the fun of it. :) Supaya anak-anak boleh cuba dan gemar belajar sains.

    BalasPadam
  3. Tapi kalau bertanam secara komersial (horticulture), saya rasa kit sebegini wajib digunakan sebab petani perlu hasilkan tuaian berkualiti sebanyak mungkin dalam masa yang paling singkat. :)

    BalasPadam
  4. Assalammualaikum tuan,
    Kat mana beli benda ni n berapa harganya?

    BalasPadam
  5. Waalaikum salam Puteri Purnama,
    Saya beli kit ni kat ACE, kedai do-it-yourself, kat Midvalley. Rasanya kat kedai agro pun ada jual. Yang ini saya beli dengan harga RM61.90. Mahal sikit. Mungkin ada tempat yang jual lebih murah.

    BalasPadam
  6. Salam tuan,
    Produk di link ini sama tak fungsinya dgn yg digunakan? http://humibox.com/pro_s3_02.html

    BalasPadam
  7. Waalaikum salam,
    Produk tersebut hanya uji pH. Itu boleh ditentukan menggunakan meter yang baru dipesan. :)

    Kit yang saya pamerkan di atas uji makronutrien yang utama, jadi ia lebih lengkap. Ada data logger yang mempunyai sensor untuk semua nutrien tersebut. Dulu saya pernah terlibat dengan projek Cyberschool di Terengganu dan memperkenalkan data logger yang mampu menyukat pelbagai perkara menggunakan sensor yang berkaitan dan muat turun bacaan ke dalam komputer untuk dianalisa. Tapi data logger harganya mahal sedikit. Saya pernah memiliki satu set complete, tapi dah misplaced sebab lama tak guna. Ni dah mulakan semula hobi bertanam, baru teringat pada data logger tu. Mungkin ada tersorok kat dalam kotak yang dah diseal. :(

    BalasPadam