Halaman

Cari Blog Ini

Sabtu, 19 Mei 2012

Alatan -- Pencungkil Rumpai

Pencungkil Rumpai atau weeder digunakan untuk mencungkil rumpai terutamanya rumpai yang mempunyai akar yang dalam seperti semalu dan lalang.  Walaupun alatan ini kelihatan ringkas, ia benar-benar berfungsi memudahkan kerja mencabut rumpai yang mempunyai akar yang dalam.

Pencungkil rumpai memudahkan kerja merumput.
Pautan Cara Memesan Benih
Pautan Benih Untuk Dijual
 

---------------------
Tools -- Weeder 
weeder is used to remove the weeds , especially the ones with deep roots.  

7 ulasan:

 1. alatan ni nampaknya bagus ni cuma saya tak pernah guna lagi, jadi nak tanya sket. Mcm saya di rumah ada rumput yg jenis akar berubi, kadang2 dlm lebih sejengkal. Bagaimana nak pastikan ubi itu keluar sama guna alat ini? Takut bila x tau guna alat ni, kita x tarik keluar ubi akar, maka rumput akan tumbuh semula

  BalasPadam
  Balasan
  1. Biasanya saya cangkuk sambil tarik. Pergerakan biar sekata, kalau tidak akar putus. Masa cungkil guna sarung tangan tebal, biasanya rumpai (terutamanya semalu) ada duri.

   Padam
 2. Cucuk weeder ni ke tanah untuk cungkil akar lalang ye.. Smbil tarik batang lalang tu.. Sya ada masalah mencabut lalang yang tumbuh di kawasan saya tanam rumput carpet.. Terima kasih, info yang amat berguna..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ya, begitu caranya. Amat mudah untuk buang rumpai hingga ke akar. :)

   Padam
 3. hehehe... ini juga saya guna untuk keluarkan anak benih dari bekas/pot semaian kecil saya... senang... ceduk perlahan-lahan... mencari nak beli alat transplanter tu sampai skrg tak dapat... ;p

  BalasPadam
 4. mana nak dapat alat ini...dah survey online dan offline(di kedai hardware n garden)...tak jumpa jugak

  BalasPadam
  Balasan
  1. Memang susah nak dapat. Saya pun dah habis stok. Tinggal yang digunskan ini aja.

   Padam