Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Sabtu, 14 Januari 2012

Alatan -- Pembajak Sorong

Pembajak Sorong atau tiller digunakan untuk menggembur tanah.  Ia memudahkan anda menjalankan kerja menggembur tanah jika memiliki kawasan yang luas.  Tenaga yang dihabiskan ketika menggembur secara manual, kini boleh digunakan untuk tumpukan perhatian terhadap bertanam.  Cuma saya kesal sebab lambat membeli alat ini.  Kalau tidak, bayangkan bagaimana ruang bertanam ketika berada di lot tepi dahulu.

Tiller memudahkan kerja menggembur tanah.

Putaran bilah tiller dikawal pada handle seperti motosikal.

-------------------------------
Tools/Hardware -- Rotary Tiller
A Rotary Tiller is used to till soil. The machine is a must if you have a large gardening area.  The energy saved on tilling can be focused on gardening. 


11 ulasan:

  1. Dengan doa ikhlas, semoga sihat selalu.
    wahh..hebat nya..mahal ke?..
    Tuan, masa mesin ni mengembur,tak bersepai ke tanah tu, maksud saya, boleh mencederakan..macam mesin rumput,pernah tukang kebun tu terkena anak batu masa mesin rumput..ahh takut tengok.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Harganya tidak mahal jika dibandingkan dengan kerja yang dapat diselesaikan. Kalau kawasan rumah tidak luas, tidak perlu mesin ni. Kalau kawasan luas, misalnya lot tepi, berbaloi ada mesin ni.
      Langkah keselamatan perlu diambil bila gunakan mesin ini atau mesin rumput. Mesti pakai kasut keselamatan, telinga menggunakan ear plug (lindungi telinga dari bunyi bising) dan sarung tangan tebal untuk serap getaran enjin.
      Kalau mesin rumput sandang, safety goggle pun wajib pakai untuk lindungi mata dan mesti ada pemerhati. Salur petrol mungkin boleh tercabut dan petrol akan tersimbah ke badan tanpa disedari sebab enjin atas belakang.
      Kalau gunakan mesin2 ni, saya pastikan mem ada memerhati. Manalah tahu, malang tidak berbau.
      Tak mahu guna, tenaga tak cukup nak sediakan kawasan untuk bertanam, perlukan mesin.

      Padam
  2. kalau tanah sebelah umah ni tanah sahaja boleh kot.... tapi tanah dia adalah tanah batu... rosak mesin kalau bajak... sebab tanah kat sebelah rumah(tanah arwah atuk) ditebus guna dan ditimbuskan dengan bahan buangan perumahan(batu yang dipecah) dan tanah....

    nak tanam kena beli tanah merah, sekam bakar dan kompos selori utk tanam kat kawasan sebelah rumah....timbus balik...tak pun pakai jelah polibeg...hehehehe

    tapi ada gak tanam... akar pokok kan hebat.... atas batu pun boleh hidup....hehehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pembekal mesin ni ada pesan, seboleh-boleh elakkan membajak tanah yang mengandungi batu. Tapi tanah mana yang tiada berbatu?

      Padam
    2. betul tu.... semua tanah ada batu... yang beza batu kerikil atau tongkol.... kat sebelah rumah ni batu tongkol... besar2, biasa batu projek rumah runtuh...ehehehehe

      Padam
  3. salam.. brapa harga mesin ni? rasa cam best la mesin nii... hehehe :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. He he. Ketika guna habis bergetar sendi. Harga ikut masa, tak sampai 2K kalau buatan cina.

      Padam
  4. berape harga bagi pembajak ini..?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau msin buatan cina, antara 1800 hingga 2500. Kalau buatan Korea atau Jepun, sekitar 6,500 hingga 9,000.

      Padam
  5. di sekitar mana harus saya dpatkan pembajak ini..tlg bagi contact nmber.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasanya kedai hardware yang jual mesin kecil ada jual pembajak sorong. Kalau mereka tak simpan stok, boleh dipesan.

      Padam