Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Jumaat, 6 Januari 2012

Alatan -- Moisture Meter

Moisture Meter atau Meter Kelembapan adalah meter yang menyukat kelembapan tanah.  Meter ini dapat membantu anda menentukan sama ada anda perlu menyiram atau tidak.

Moisture meter atau meter kelembapan.
---------------
A Moisture Meter ia an equipment use to measure soil moisture. This meter can help you determine whether you need watering or not.

15 ulasan:

  1. Baru pertama kali tau pasal alat ni. Di mana ada dijual dan berapa biasa anggaran harganya? Kaedah penggunaan ada diberikan tak?

    BalasPadam
  2. Saya beli alat ni dengan harga RM53.90. Saya lihat dalam Internet, ia dijual dengan harga sekitar USD5.99. Kira yang saya beli mahal lah tapi kalau pesan dari luar entah bila akan terima. Saya kira saya ni jenis manusia yang tak menyabar menunggu alatan yang saya idamkan, terutamanya alatan untuk bertanam. Macam saya katalah, bertanam ni macam ketagih. Tapi ketagihan saya ni terlalu lama, sejak sekolah rendah lagi.
    Ya ada panduan tentang jenis sayur serta tahan kelembapan yang perlu. Saya sendiri belum guna lagi alat ni. InsyaAllah akan dicuba dalam masa yang terdekat ni.

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  4. baguznet, Ini dah kira cukup bagus, dengan pH meter sekali. Saya guna pH indicator yang macam pil. Refill, 1 set pill kos RM5.00 Mahalnya. Kit aja dah RM50 lebih. Jadi set yang saya beli hampir RM120. Meter yang dijual tu hanya RM40. Pasti akan saya order 1 set. Memudahkan kerja membaiki struktur tanah.

    Terima kasih banyak-banyak for the link. :)

    BalasPadam
  5. Atas komen tuan, maka saya pun buat pesanan untuk 1 unit semalam. Insya-Allah esok akan dihantar menggunakan poslaju. Saya akan cuba update bila dah dpt nanti

    BalasPadam
  6. :), Smart move. InsyaAllah memudahkan kerja kerana alatan begini membuatkan kita tidak bermain guessing games. Bertanam sendiri pasti akan lebih menyeronokkan.

    BalasPadam
  7. Baguznet, saya pun ada memesan alat dari link yang saudara berikan. Saya terima alat tersebut dan uji keberkesanan meter tersebut.
    Kebiasaannya, pH meter elektronik perlu dilaraskan dulu. Meter ini tiada mekanisma untuk kalibrasi. Apabila saya uji, moisture meter dan light meternya berfungsi. Malangnya pH meter tidak berfungsi sebagaimana yang diharapkan.
    Sekiranya ingin gunakan juga, saudara perlu ambil bacaan dan buat pengiraan secara manual.
    Buatan meter ini juga agak flimsy. Ia bukan alat yang direka untuk penggunaan yang lama.
    Saya tidak syorkan meter ini kepada rakan-rakan. Jadi saya akan keluarkan link meter tersebut dari laman ulasan.

    BalasPadam
  8. Owh... terima kasih atas komen. Saya pun baru terima selepas kembali ke ofis dari bercuti. Bila dilihat alat tersebut, memang nampak agak kurang memberangsangkan.

    Bila ada kelapangan, saya nak cuba cari alatan berkaitan di kedai-kedai yang mungkin ada menjualnya. Manalah tahu ada kedai yang menjual alatan yg lebih elok pada kos yang berbaloi untuk dibeli ;)

    BalasPadam
  9. Alat ni blh beli kat ACE hardware juga ke en is?

    BalasPadam
  10. Alat ni blh beli kat ACE hardware juga ke en is?

    BalasPadam
  11. Alat ni blh beli kat ACE hardware juga ke en is?

    BalasPadam
  12. Alat ni blh beli kat ACE hardware juga ke en is?

    BalasPadam
  13. Alat ni blh beli kat ACE hardware juga ke en is?

    BalasPadam
  14. Alat ni blh beli kat ACE hardware juga ke en is?

    BalasPadam