Halaman

Cari Blog Ini

Rabu, 11 Januari 2012

Alatan -- Gunting Rumput

Gunting rumput digunakan untuk memotong rumpai.  Sekiranya anda ingin memotong rumpai di tepi rumah yang mempunyai ruang yang kecil, gunting rumput sudah memadai untuk melakukan aktiviti tersebut.  Jika mempunyai kawasan yang luas, misalnya lot tepi, elok gunakan mesin rumput.  Kalau guna gunting rumpai, tenaga habis untuk merumput.  Lagipun bila lakukan aktiviti menggunting, kita terpaksa membongkok tunduk.  Ini tidak baik untuk tulang belakang.  Kita sepatutnya enjoy bertanam.

Gunting rumput yang saya beli (seperti dalam gambar) adalah dari jenis yang berkualiti rendah. Bilahnya nipis dan tiada penyendal.   Kadang-kadang, bilah gunting tergelincir menyebabkan jari tersepit. Sakit.

Jika ingin dapatkan gunting rumput, dapatkan dari jenis berkualiti tinggi yang mempunyai bilah yang tebal. Bilahnya tidak mudah tergelincir.  Jika membeli gunting dengan bilah yang nipis, pastikan terdapat tombol penyendal  (stopper) yang memastikan bilah tidak tergelincir ketika menggunting rumpai. Mahal sedikit pun tidak mengapa, asalkan berbaloi dan selamat untuk digunakan.

Gunting rumput digunakan untuk memotong rumpai di kawasan batas.
-------------------------
Tools -- Garden Shears
Garden Shears is  used for cutting grass weeds. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan