Cari Blog Ini

Memuatkan ...

Khamis, 8 Disember 2011

Memecahkan Rumpun Serta Menanam Semula Aloe Vera (Pokok Lidah Buaya)

Jika menanam Aloe vera (Pokok Lidah Buaya) dalam pasu, selepas seketika pokok tersebut akan memenuhi pasu tersebut.  Ini kerana anak-anak Aloe vera akan tumbuh melalui tunas pada akar (sucker).  Rumpun pokok Aloe vera (seperti gambar berikut) perlu dipecahkan.  Daun yang besar akan disimpan untuk diambil jeli.  Jeli tersebut boleh diminum (sedikit sahaja), dibuat moisteriser atau disapu pada luka.  Ia boleh juga dijadikan ramuan untuk membuat sabun.  Ada yang mengesyorkan disapu pada kulit yang luka kerana ia mempunyai sifat antikulat dan antibakteria.  Dari bacaan yang saya buat, walaupun Aloe vera mempunyai sifat aktibakteria, ia menyebabkan luka lambat sembuh.  Ia hanya elok kalau disapu pada parut muda jika inginkan kulit sembuh tanpa parut, tapi jangan pada luka yang terdedah.  Aloe vera juga elok disapu pada kulit yang terkena jangiitan kulat, misalnya kurap dan panau.

Anak-anak pokok akan ditanam semula dalam polibeg.  Sebahagian dari anak-anak pokok ini, apabila dah stable nanti  akan dihantar pada nurseri kerana ada nurseri yang telah memintanya. 

Pokok Aloe vera yang sedia untuk dituai dan diasingkan.

Akar utama pokok telah dipotong menggunakan pisau dapur dan pokok diasingkan.  Anak pokok yang kecil diasingkan dari pokok yang besar.

Rumpun pokok Aloe vera diasingkan kepada pokok yang berasingan.
Pokok diasingkan mengikut saiz kerana anak pokok Aloe vera akan ditanam dalam polibeg bersaiz kecil.  Daun yang besar akan dipotong dan dibalut dalam kertas surat khabar.  Daun tersebut akan disimpan dalam peti sejuk sebelum diambil jelinya nanti.
Pokok diasingkan mengikut saiz.  Daun yang besar akan dipotong dan disimpan.

Anak pokok yang kecil akan disemai dalam polibeg kecil.
Tanah dari pasu yang kaya dengan bahan organik akan dimasukkan ke dalam kotak kompos.  Daun-daun yang patah diasingkan terlebih dahulu kerana jeli Aloe vera adalah antikulat dan antibakteria.  Saya tidak mahu bakteria dan kulat yang ada dalam kotak kompos mati terkena jeli Aloe vera.

Tanah dalam pasu perlu diasingkan terlebih dahulu.  Daun-daun Aloe vera mampu membunuh kulat dan bakteria kalam kotak kompos.

Tanah dalam pasu mampat dan penuh dengan akar.  Ia akan dipecah-pecah dan dimasukkan ke dalam kotak kompos.

Anak-anak Aloe vera disemai semula di dalam polibeg bersaiz kecil.  saya gunakan tanah campur yang telah dilembapkan.
Anak pokok Aloe vera yang telah disemai semula.

6 ulasan:

 1. salam..sy nk tnya,kena letak baja x pokok aloe vera ni? pkok y d rumah sy dh besar,tp tetb dihujungnya jd kering kuning lak... xckup apa ye?t.kasih...

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ya, kena letak. Sesuai kalau digunakan baja organik.

   Padam
 2. kat nurseri 1 pokok kecil tu rm10 dijualnya. huhu~

  BalasPadam
  Balasan
  1. Kami pun ada jual. Jika tinggal dekat area Semenyih boleh singgah. Satu bekas kecil, hanya RM2. Untuk pasu 6 inci, RM5 satu bekas.

   Padam
 3. salam..
  boleh sya tahu bgaimana utk sya mmbeli daun aloe vera dr pihak encik?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Anak pokok ada dijual. Harga 1 set, RM10.
   Tambah RM10 untuk kendalian poslaju.
   Untuk maklumat lanjut sms/whatsapp 0175009364.

   Padam