Halaman

Cari Blog Ini

Khamis, 15 Disember 2011

Cambahan Celery

Benih celery amat kecil dan ringan.  Benih yang disemai akan tumbuh dalam masa 1 minggu hingga 2 minggu.  Saiz cambahan amat kecil dan akan rosak jika terkena air siraman.  Untuk membekalkan air, letakkan bekas semaian ke dalam tray dan isikan air ke dalam tray.  Air akan masuk ke dalam bekas semaian dari bawah tanpa merosakkan cambahan.


Cambahan celery bersaiz kecil.

8 ulasan:

 1. salam saudara

  bagaimana dan dari manakah saya boleh dapatkan benih celery?saya pernah mencari untuk membeli benih celery tetapi setakat ini tiada di pasaran.harap saudara dapat membantu.terima kasih.

  BalasPadam
 2. Waalaikum salam,
  Saudara boleh dapatkan dari blog ini.

  iskandar di http://www.tanamsendiri.com

  BalasPadam
 3. salam...

  terima kasih kerana membantu. ini bermakna saya boleh memesan 5 packet biji benih yg berharga RM10 termasuk benih celery. tetapi bila dilihat di panel kanan bhgn benih utk dijual, tiada pula benih celery.hehe

  BalasPadam
 4. :)
  Kebiasaannya saya uji dulu benih yang saya terima. Kalau ia bernas baru akan dimasukkan ke panel kanan. Minggu ini saya dah masukkan 3 benih baru, iaitu kaktus, mentimun dan salad semi cos. Sebab itu benih celery belum ditambah ke panel kanan. Benih yang saya terima dah terbukti bernas, InsyaAllah benih tersebut akan dimasukkan dalam senarai Isnin ini.

  BalasPadam
 5. Pokok celery ni kalau x silap x perlukan terlalu byk air spt pokok lain, kan? Jika terlebih air, pokok mgkn boleh jadi rosak

  BalasPadam
 6. Ya, kalau terlebih air kulat akan mula bertapak. Lazimnya ia mati kerana penyakit yang dikenali sebagai damping off. Elakkan menyiram di waktu malam.

  BalasPadam
 7. Celery yang dimaksudkan di sini ialah daun sup ya? Kalau celery yang batangnya gemuk itu bolehkah ditanam di sini dan bagaimana caranya?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ya, ini adalah celery. daun sup ialah chinese celery.

   Padam